Hur du drar nytta av det du gillar för att nå dina mål

Veckans strategi
Publicerad 12 april 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Föreställ dig det här: Du kommer hem från jobbet och vet att du borde ta en promenad eller förbereda middagen som du brukar göra. Men det lockar dig inte just nu…men det gör däremot tanken på att krypa upp i soffan. Det finns ett sätt att få till dina “måsten” och dessutom uppskatta det.

Har du någon gång lyssnat på en podcast eller pratat i telefon och upptäckt att det då blir mindre tråkigt att vika tvätt? Bra, då har du redan testat på att förena nytta med nöje. Detta kan på samma sätt bidra till att göra beteende som du tycker är tråkiga (men viktiga) lite roligare och vem vet, kanske få fart på några bortglömda men bra vanor eller rutiner.

Vi menar inte att du ska tvinga dig att göra sådant du verkligen inte gillar, om du till exempel aldrig gillat att springa behöver du inte hitta något att kombinera det med. Men när du hellre vill titta på tv än att göra något aktivt, kan en film på gå/löpbandet hjälpa dig att komma igång och göra det till en mer positiv upplevelse. Det har också en dominoeffekt, forskning visar att vi är mer benägna att upprepa handlingar vi gillar att göra. De beteenden och rutiner som leder till viktminskning är inte alltid roliga eller spännande, men låt inte det hindra dig från att nå dina mål. Så se till att hitta fler sätt att förena nytta med nöje så kommer du med glädje fortsätta!