Hur man ”hindrar” känslomässigt ätande på bara fem minuter

Veckans strategi
Publicerad 18 augusti 2023

Brukar du äta när du är stressad, utmattad eller arg? Det är normalt! Och du kan ändra det. Var uppmärksam nästa gång suget slår till, följ sedan dessa steg.

Låt oss gräva lite djupare…


Kanske knaprar du chips när du är stressad. Eller är glass kanske din favorit när du känner dig lite låg eller ledsen? Vad det än må vara som lockar dig är känslomässigt ätande otroligt vanligt och, för många, en vana som alla andra. Du agerar på en känsla genom att äta och med tiden kan den lätt bli automatisk – alltså bara något du gör utan att tänka.

För att bryta vanan behöver du ge dig tid att reflektera. Och det är vad du gör under några minuters väntan. Den inaktiverar autopiloten så att du kan överväga dina alternativ och agera på en känsla mer avsiktligt, oavsett om du skrollar i din telefon, vattnar dina blommor eller, ja, till och med äter.

Med andra ord kan du fortfarande välja att äta när tiden är ute – det är OK. Målet är att bli mer medveten om en ohjälpsam vana. Det är det första steget för att så småningom ersätta den med en hjälpsam vana som du kommer ha nytta av framöver.

Ta del av 3 snabba fakta och läs mer om den här månadens tema, Ge dig tid till eftertanke.