Appar - ett bra sätt att komma i gång

Applikationer eller appar som det kallas i vardagstal, alltså program som enkelt går att installera på en smartphone, är ett perfekt verktyg för den som vill träna själv.
Publicerad 28 november 2017

Här tipsar vi om några bra träningsappar. Många känner att de måste vara vältränade för att våga sig till gymmet. Trots att sunt förnuft säger att detta är helt fel så kan en träningsapp hjälpa dig att komma igång. Vad är det då som regelbunden träning ger? Jo, bland annat bättre kondition, muskler, motverkar stress, förbättrar ämnesomsättning och sömn, ger lugn, pigghet och fokus. Lycka till!

Jogga eller löpträna:
RunKeeper
En kostnadsfri engelskspråkig app som kan användas till en rad aktiviteter som: löpträning, cykling, promenad, skidåkning etc. Den mäter hur långt du har förflyttat dig, tid, snitthastighet och kaloriförbränning. Kan synkas med telefonens spellistor, erbjuder coachning och kopplas ihop med Facebook. Lätt att använda och att mäta resultat.

5K Training
Denna engelskspråkiga träningsapp har undertexten ”från soffpotatis till att springa fem kilometer” (fritt översatt). Du kan ladda ner och prova delar av programmet gratis men för att göra hela programmet kostar den 15kr. Appen erbjuder ett program från nybörjare till att kunna jogga fem kilometer på nio veckor. Tre dagar i veckan ska man följa pass med uppvärmning, intervaller med gång och jogg där löpdelen ökar för varje träningstillfälle. Följ programmet och du kommer att klara fem kilometer galant. Finns även för 1 mil då under namnet 10K Training.

Muskelträning och fitness:
Cardio Free

En av många träningsappar i serien dagligworkout av Daniel Miller. En gratisapp med en språkblandning av svenska och engelska som erbjuder träningsprogram med olika tidslängd och nivå. Videoklipp visar övningarna som är lätta att följa. Den som vill slippa reklam kan köpa en full version för 7 kronor. Men det kan vara bra att prova gratisappen först.

Poworkout
Svenska Caroline Nilsson och Susanne Jarl, träningsinstruktör respektive programmerare, har gjort flera träningsappar. I gratisversionen av Poworkout
finns övningar att testa innan du köper appen för 22 kronor. Anpassa och utmana dig genom nivå, tid och intensitet. I samma serie finns även träning med bollar, gummiband och stretch.

Yoga
Yoga Free i Daniel Miller serien. Välja längd på passet och nivå. Aningen snabbt tempo men bra med olika serier.

Stimulus
Yoga app som erbjuder allt från yoga för hemmafruar (?) till avstress, morgonyoga och viktnedgång. Med eller utan musik. Bra ljud och guidning på engelska. Övningarna visas med tecknade bilder. Ta det försiktigt bara med hand- och huvudstående. Tillägg 7 kronor för alla övningar.

CykelAppen
Ett samarbete mellan Vätternrundan och cykel.se. Denna svenskspråkiga app mäter längd, runda, tempo, var du är och vilken väg du har cyklat. Gratis.

Mindfulness I och II
Den svenskspråkiga appen Mindfulness I har kommit att bli mycket populär. Här finns guidade eller tysta meditationer i olika tidslängd samt en kroppsscanning. Det går också att se statistik över antalet meditationstillfällen och att ställa in påminnelser för meditation. Mindfulness II är mer utvecklad med till exempel Bergsmeditation, Kärleksfull vänlighet, Stående- eller Gående meditationer. Fin och lugn grafik, bra ljud och applikationskaparnas kompetens gör det hela till en riktigt bra upplevelse. Pris 15 kronor.