Planera för viktminskning

Alla framgångsrika projekt behöver en plan som beskriver uppgiften, målet och detaljerna kring hur man ska uppnå det. Det samma gäller om man vill gå ned i vikt.
Publicerad 9 november 2015

Alla framgångsrika projekt behöver en plan som beskriver uppgiften, målet och detaljerna kring hur man ska uppnå det. Det samma gäller om man vill gå ned i vikt. Här går vi igenom vad som krävs för att skapa en lyckad strategi för viktminskningen och viktiga frågor som man bör ställa sig själv med jämna mellanrum.

Gör en affärsplan
I en affärsplan beskriver man hur man ska arbeta med sitt företag för att uppnå målen och vilka strategier man har för olika områden. Man kan tillämpa många av affärsplanens koncept för att ta fram en bra viktminskningsplan. Tänk igenom och skriv ned var du är i dagsläget, vart du vill och hur du ska ta dig dit. Gå igenom vad som är dina styrkor, svagheter, utmaningar och hinder i sammanhanget och lägg upp en strategi för hur du ska hantera dessa. Det kan kännas onödigt att skriva ned saker som känns så självklara, men att inte ha en strukturerad plan att utgå från är som att bygga hus utan en ritning. Det går kanske så småningom men med en ritning blir det enklare, effektivare och ett mer stabilt resultat.

Frågor att analysera och besvara:

  • Var är du just nu? Hur ser utgångsläget ut?
  • Vilka är målen? Gå igenom den övergripande visionen och översätt den till konkreta mål, till exempel hur mycket du vill gå ned i vikt. Sätt även upp mindre delmål.

  • Varför vill du gå ned i vikt? Definiera noga vad din motivation är. Vill du bli smalare, friskare, starkare eller piggare? Gör en lista över alla fördelar som skulle komma av att uppnå målen. Gör också en lista över de nackdelar det skulle innebära att inte göra det.

  • Hur ska du uppnå målen? Definiera bland annat hur du ska lägga om kosten, vad du ska hålla dig undan ifrån, vad ska du träna och hur ofta.

  • Vad är dina styrkor, svagheter, hinder och möjligheter i sammanhanget? Identifiera alla eventuella fallgropar och hur du ska hantera dem när de dyker upp. Tänk också igenom vilka som är dina starkaste kort. Kanske vet du med dig att du är disciplinerad när det gäller träning men har lite svårare att tacka nej till efterrätter. Då kan det vara idé att lägga extra krut på träningen och samtidigt lägga upp en strategi för hur du ska hantera sötsuget. Gå också igenom vilka möjligheter du har i form av stöd och hjälp från omgivningen. Skaffa en träningskompis eller hitta någon med liknande mål som du kan få stöd av. Eller gör träningen till ett familjeprojekt och få samtidigt en timmes kvalitetstid tillsammans. Att få med sin närmaste familj på banan brukar vara ett oerhört stort stöd.

  • Hur ser tidsplanen ut? Definiera när varje mål och delmål ska vara uppnått och hur du ska belöna dig själv. Belöningarna bör dock aldrig vara matrelaterade.

Uppföljning
Det är viktigt att ta fram den här planen då och då och göra en statusuppdatering. Tänk igenom och analysera hur det går. Är du på rätt väg mot målet? Om inte, vad krävs för att komma på banan igen? Vad har gått bra hittills? Vad kan du göra bättre i framtiden?