Cykling | WW ViktVäktarna

Allt du behöver veta om:

Cykling som träningsform

Att cykla är bra för både konditionen, styrkan och uthålligheten - samtidigt som det är skonsamt för kroppen och lederna. Inte nog med det så är det dessutom väldigt roligt! Lär dig grunderna eller ta din cykling till nästa nivå med tipsen nedan!

Varför är cykling en bra motionsform?

Cykling kan hjälpa dig till bättre hälsa oavsett om du är vardagsmotionär eller tävlingscyklist. Att cykla är bra för både hjärtat och lungorna och ett relativt enkelt sätt att bättra på konditionen. Att träna med cykel är ett skonsamt sätt att röra på sig eftersom du inte belastar dina knän och leder på samma sätt som vi t.ex. löpning eftersom det är cykeln som bär upp din vikt.


Om du är nybörjare på cykling kan du se effekter bara efter en kort cykelrunda. För att bli starkare och mer uthållig i sadeln kan du trappa upp din cykling till flera gånger i veckan, eller varva längre rundor med kortare intervaller. Oavsett nivå ger rörelse dig stora hälsofördelar.


Att ta cykeln istället för bilen till jobbet, affären eller vännen är ett bra alternativ för att få in cyklingen och mer rörelse i vardagen. Då kan du dessutom ge dig själv en klapp på axeln för att du tar alternativet som både är bättre för klimatet och för din hälsa!

apricots grilled halves with yogurt and honey
apricots grilled halves with yogurt and honey
Olika former av cykling

Landsvägscykling

Cykla långt, cykla snabbt och njut av ett jämnt underlag. Om du vill cykla landsvägscykling använder du ofta en racercykel eller cyclocross med tunnare däck.

Det finns flera cykellopp för landsvägscyklister, både i Sverige och internationellt. Ofta innebär denna typ av cykling hög uthållighet, långa backar att klättra upp för eller att kunna ha hög hastighet under längre perioder.

Olika former av cykling

Mountainbike

Är du MTB-cyklist är din cykel betydligt grövre jämfört med landsvägscyklistens. Grövre däck, ofta rakt och brett styre för att underlätta cykling i skog och mark. Cykla på stigar, över stenar, nedför backar (downhill) eller det underlag du råkar stöta på i naturen.

En blandning av teknik, mod och övning - för ultimat cykelglädje!

Ta din cykling till nästa nivå

Motionscykla är en mycket bra och effektiv motionsform. Vill du nörda ner dig i cykling finns det en hel del detaljer du kan finjustera kring din cykling. Allt från att ha en så bra och lätt cykel som möjligt, det bäst lämpade lufttrycket i cykelslangen till att anpassa dina kläder för minsta möjliga luftmotstånd. Det här är förstås inte nödvändigt för att cyklingen ska fungera effektivt för alla, men för cykelentusiasten har vi samlat några tips för dig som vill grotta ner dig:

Ha en cykel som passar din kropp och längd. Det gör att din cykling känns skönare och kanske till och med gör att du vill trampa ännu längre.

Justera sadel- och styrhöjd samt vinkel på styret.

Investera i bra pedaler och cykelskor.

Glöm inte skyddsutrustning, speciellt för dig som cyklar utför.

Väg din cykel och nöj dig inte med en för tungcyklad cykel.

Lär känna ditt medeltempo och anpassa din kadens (varvantal/trampfrekvens). Vid landsvägscykling ska kadensen vara relativt hög.

Bäst i test - 12 år i rad!

Därför ska du välja ViktVäktarna.

U.S. News & World Report rankade WW den #1 Bästa Dieten för viktminskning för tolfte året i rad (2011-2022)