Health Impact Award | WW ViktVäktarna

Vi presenterar


Ett initiativ för att bidra till en värld där hälsosamma vanor är tillgängligt för alla.För andra året i rad delar vi ut en Health Impact Award, i år med en prissumma på ca 140 000 kr (15 000 USD).

Grattis 1,6 & 2,6 miljonerklubben!Vinnarintervju med Alexandra Charles, grundare 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Grattis till vinsten av Health Impact Award 2022! Vad betyder vinsten för er?

Vi är överlyckliga över en väldigt fin utmärkelse och känner oss hedrade. Det känns extra kul när “non-profit” arbete uppmärksammas, även utanför vår egen medlemskrets.

Hur grundades 1,6 & 2,6 miljonerklubben?

Jag deltog i min mammas kamp för att få hjälp med diverse hälsoproblem. Hon fick inte det bemötande som var önskvärt och jag såg ett behov att förbättra situationen för äldre kvinnor. Det ska vara jämlik vård oavsett kön och ålder. Jag gick på ett möte som läkarsällskapet höll i där de pratade om kvinnohälsa. Kardiologen Karin Schenck-Gustafsson berättade om hur mansdominerad forskningen var. Även gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren vittnade om att kvinnor diskrimineras inom vården. Så jag tog kontakt med dem och bildade 1998 en idéell organisation tillsammans med andra kända kvinnor som ville vara med.

Berätta lite mer om ert arbete!

Vår uppgift är att sprida kunskap om att det saknas ett genusperspektiv inom medicinsk forskning. Vi är folkbildare, opinionsbildare samt samlar in pengar till medicinsk forskning på kvinnor. Kunskap ger makt; ju mer vi vet om området desto mer kan vi göra något åt det. Vi arrangerar seminarier, har en podd och ger ut en tidning. Allt vi skriver granskas av en medicinsk expertgrupp som är knuten till oss. Vi har dessutom en insamlingsstiftelse för att samla in pengar till förmån för stipendiater som forskar inom kvinnohälsa.

Vad är det viktigaste med ert arbete?

Det som blir bestående. Vi vill sprida kunskap - ju mer man vet desto bättre kan man ta hand om sina nära och kära.

Varför behövs forskning som är specificerad på kvinnohälsa?

Kvinnor och män är olika och kräver olika sjukvård. Man har tidigare i huvudsak forskat på mannen och dess sjukdomar och applicerat samma på kvinnan. Ett exempel är benskörhet som är en sjukdom som framförallt drabbar äldre kvinnor.

Vad betyder namnet?

-1,6 miljoner är antalet kvinnor som var 45+ i Sverige när föreningen grundades. Sedan ville vi även rikta oss till kvinnor som är 25+ så då var det 1 miljon kvinnor till. 1,6 står även för det gyllene snittet inom naturvetenskapen så vi tyckte det var passande.

Vad ska ni använda de här pengarna till?

-Jag hoppas att vi kan samla alla våra kontaktkvinnor runt om i landet och anordna en konferens. Vi vill även bli bättre på seminarier och webinarier som ju kräver lokaler och teknisk utrustning.

Var befinner ni er om 5 år?

-Vi håller på att ta fram ett mentorprogram för kvinnor, så det hoppas jag mycket på. Vi vill även fortsätta sprida kunskap med bättre seminarier och webinarier, samt växa och inkludera alla kvinnor. För vad kan vara viktigare än vår hälsa?1,6 & 2,6 miljonerklubben - för kvinnor och hälsa

1,6 & 2,6 miljonerklubben har sedan 1998 oförtröttligt arbetat med att förbättra kvinnors hälsa. Den ideella föreningen grundades av Alexandra Charles när hon upptäckte att kvinnors hjärtsjukdomar inte togs på lika stort allvar som männens. Fortfarande dör kvinnor minst lika ofta som män i hjärtinfarkt, men ändå saknas de ofta i studierna och får sämre behandling! Föreningen arbetar övergripande med att sprida kunskap om alla sjukdomar och hälsoproblem som drabbar kvinnor, t ex psykisk ohälsa, benskörhet, stroke, diabetes, vård och omsorg samt livsstilsfrågor.

I över 20 år har föreningen nu drivit opinion och folkbildat kring kvinnors hälsa, såväl den fysiska som psykiska. Genom seminarier, webbinarier och politiska hearings har de väckt debatt och skapat uppmärksamhet kring deras hjärtefrågor - inte minst har de samlat in pengar till viktig forskning med kvinnligt perspektiv. Dessutom bedriver de ett stort kulturarbete, övertygade om att också musik, sång och dans är viktigt för hälsan!


Finalisterna som det stod mellan var Cancerfonden och 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

I dagens verklighet har inte alla tillgång till de verktyg de behöver för att må bra.

Vi på ViktVäktarna vill att hälsa ska vara tillgängligt för alla. Vår vision är att inspirera till hälsosamma vanor genom hela livet. För individen, familjen, samhället, världen – för alla. Så i enlighet med vår vision, och som en del av ett globalt initiativ, kommer vi för andra gången att dela ut Health Impact Award. I år har vi nominerat två organisationer som arbetar med att främja kvinnors hälsa.


Vinnaren får ca 140 000 kr (15 000 USD) till sitt arbete för sitt viktiga arbete för att främja kvinnors hälsa.