10 läckra salsas och dressingar

Piffa upp allt från mellanmål till fisk och skaldjur med dessa läckra salsas och salladsdressingar.

Liva upp sommarsallader, grillfester och picknicks med dessa lättlagade alternativ.

Salsa med morot, koriander och vallmofrön
Riv 2 morötter. Tillsätt 2 msk vitvinsvinäger och 2 msk citronsaft. Finhacka 1/4 gurka och lägg den i blandningen tillsammans med 2 msk grovhackad koriander. Värm en kastrull och lägg i 2 tsk vallmofrön. När de börjar poppa lägger du i blandningen. Tillsätt salt och peppar och rör om ordentligt. Passar utmärkt till grillade lammkotletter eller kall ugnstekt kyckling.
Räcker till 4 portioner

Tomat- och citrondressing
Perfekt till bönsallad eller ugnsstekta grönsaker. Du behöver bara blanda 3 msk tomatpuré, 3 msk citronsaft, 3 msk äppelcidervinäger, 2 finhackade salladslökar och 2 msk finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. 
Räcker till 4 portioner

Indisk salsa
Prova denna salsa till grillad fisk, kyckling eller kött - den ger en underbar chilikick. Finhacka 3 tomater, 1 rödlök, 1/2 gurka och ett litet knippe färsk koriander (inkl. stjälkar). Tillsätt 1-2 finhackad grön chili (utan frön). Smaka av med salt och peppar och rör om ordentligt. 
Räcker till 4 portioner

Salsa med tropisk frukt
Utsökt till fisk, särskilt grillad tonfisk eller svärdfisk. Finhacka 2 skivor färsk ananas (eller avrunnen från konservburk). Tillsätt 1 skalad och hackad kiwi, 1 skalad och urkärnad mango eller papaya och 2 msk hackad färsk mynta. För lite extra krydda kan du tillsätta 1 finhackad röd chili (utan frön). 
Räcker till 4 portioner

Dressing med ugnsstekt vitlök och persilja
Utmärkt till nötbiff, fläsk-, lamm- eller fiskkotletter. Vira in en hel vitlök i aluminiumfolie och ugnstek den i 15 minuter vid 200°C. Pressa ur massan ur varje klyfta och blanda med 2 msk hackad färsk persilja och 200 g kvarg. Tillsätt salt och peppar efter egen smak. 
Räcker till 4 portioner

Krämig dressing med färska örtkryddor
Blanda 2 msk hackad färsk dill, 2 msk hackad färsk persilja och 2 msk hackad färsk gräslök med 200 g mjukost (max 4%) och 1,5 dl naturell lättyoghurt. Tillsätt lite vatten om du vill ha tunnare konsistens och använd den sedan som salladsdressing. 
Räcker till 4 portioner

Dressing med senap och citron
Blanda 1 msk grovkornig senap med finrivet skal från 1 citron, 50 g mjukost (max 4%), 4 msk naturell lättyoghurt och 4 msk vatten. Tillsätt färskmalen svartpeppar, skaka om och ringla över maten. 
Räcker till 4 portioner

Mango-, lime- och chilidressing
Perfekt till asiatisk sallad med strimlad kinakål, böngroddar, salladslök och lätt kokta brytbönor. Skala, kärna ur och hacka 1 mango. Mixa tillsammans med 1 röd chili (utan frön), saften från 1 lime och 4 msk kallt vatten. 
Räcker till 4 portioner

Salladsdressning med hallon
Mixa 100 g färska eller frysta hallon och sila sedan bort kärnorna. Tillsätt 1 tsk socker, 2 msk vitvinsvinäger och 2 msk citronsaft. 
Räcker till 4 portioner

Dressing med rosmarin, timjan och apelsin
Använd bladen från 2 kvistar rosmarin och 2 kvistar timjan (gärna citrontimjan). Tillsätt saft och finrivet skal från 1 apelsin och blanda i 1 tsk dijonsenap. Smaka av med salt och peppar. (Du kan även använda saft och skal från en citron istället för en apelsin om du vill). Passar utmärkt som dressing – och som marinad till grillat kött och grillad fisk. 
Räcker till 4 portioner