10 läckra salsas och dressingar

Piffa upp allt från mellanmål till fisk och skaldjur med dessa läckra salsas och salladsdressingar.
Publicerad 2 maj 2017

Liva upp sommarsallader, grillfester och picknicks med dessa lättlagade alternativ.

Salsa med morot, koriander och vallmofrön
Riv 2 morötter. Tillsätt 2 msk vitvinsvinäger och 2 msk citronsaft. Finhacka 1/4 gurka och lägg den i blandningen tillsammans med 2 msk grovhackad koriander. Värm en kastrull och lägg i 2 tsk vallmofrön. När de börjar poppa lägger du i blandningen. Tillsätt salt och peppar och rör om ordentligt. Passar utmärkt till grillade lammkotletter eller kall ugnstekt kyckling.
Räcker till 4 portioner

Tomat- och citrondressing
Perfekt till bönsallad eller ugnsstekta grönsaker. Du behöver bara blanda 3 msk tomatpuré, 3 msk citronsaft, 3 msk äppelcidervinäger, 2 finhackade salladslökar och 2 msk finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. 
Räcker till 4 portioner

Indisk salsa
Prova denna salsa till grillad fisk, kyckling eller kött - den ger en underbar chilikick. Finhacka 3 tomater, 1 rödlök, 1/2 gurka och ett litet knippe färsk koriander (inkl. stjälkar). Tillsätt 1-2 finhackad grön chili (utan frön). Smaka av med salt och peppar och rör om ordentligt. 
Räcker till 4 portioner

Salsa med tropisk frukt
Utsökt till fisk, särskilt grillad tonfisk eller svärdfisk. Finhacka 2 skivor färsk ananas (eller avrunnen från konservburk). Tillsätt 1 skalad och hackad kiwi, 1 skalad och urkärnad mango eller papaya och 2 msk hackad färsk mynta. För lite extra krydda kan du tillsätta 1 finhackad röd chili (utan frön). 
Räcker till 4 portioner

Dressing med ugnsstekt vitlök och persilja
Utmärkt till nötbiff, fläsk-, lamm- eller fiskkotletter. Vira in en hel vitlök i aluminiumfolie och ugnstek den i 15 minuter vid 200°C. Pressa ur massan ur varje klyfta och blanda med 2 msk hackad färsk persilja och 200 g kvarg. Tillsätt salt och peppar efter egen smak. 
Räcker till 4 portioner

Krämig dressing med färska örtkryddor
Blanda 2 msk hackad färsk dill, 2 msk hackad färsk persilja och 2 msk hackad färsk gräslök med 200 g mjukost (max 4%) och 1,5 dl naturell lättyoghurt. Tillsätt lite vatten om du vill ha tunnare konsistens och använd den sedan som salladsdressing. 
Räcker till 4 portioner

Dressing med senap och citron
Blanda 1 msk grovkornig senap med finrivet skal från 1 citron, 50 g mjukost (max 4%), 4 msk naturell lättyoghurt och 4 msk vatten. Tillsätt färskmalen svartpeppar, skaka om och ringla över maten. 
Räcker till 4 portioner

Mango-, lime- och chilidressing
Perfekt till asiatisk sallad med strimlad kinakål, böngroddar, salladslök och lätt kokta brytbönor. Skala, kärna ur och hacka 1 mango. Mixa tillsammans med 1 röd chili (utan frön), saften från 1 lime och 4 msk kallt vatten. 
Räcker till 4 portioner

Salladsdressning med hallon
Mixa 100 g färska eller frysta hallon och sila sedan bort kärnorna. Tillsätt 1 tsk socker, 2 msk vitvinsvinäger och 2 msk citronsaft. 
Räcker till 4 portioner

Dressing med rosmarin, timjan och apelsin
Använd bladen från 2 kvistar rosmarin och 2 kvistar timjan (gärna citrontimjan). Tillsätt saft och finrivet skal från 1 apelsin och blanda i 1 tsk dijonsenap. Smaka av med salt och peppar. (Du kan även använda saft och skal från en citron istället för en apelsin om du vill). Passar utmärkt som dressing – och som marinad till grillat kött och grillad fisk. 
Räcker till 4 portioner