Mat

4 steg till att hitta din rätta portionsstorlek

Hur mycket är lagom för dig att äta? Följ dessa steg för att hitta rätt portionsstorlekar utifrån dig.

Portionsstorlekar är personliga. Den portionsstorlek som är lagom att äta för just dig beror på vad du äter och hur mycket du behöver äta för att känna dig mätt samtidigt som du håller dig inom din SmartPointsbudget. Det bästa sättet att lära sig hur mycket som är lagom att äta är att mäta upp det. Börja med mat som har ett SmartPointsvärde och som du äter ofta. Med tiden kommer du att lära dig och få en god uppfattning om hur mycket som är en lagom portion för just dig att äta. 

Träna dig i att hitta rätt portionsstorlek med hjälp av följande steg: 

1. Servera dig själv.

Vad är en typisk portion för dig? Lägg till exempel upp den mängd pasta du vanligtvis brukar äta på den tallrik du brukar använda.

2. Få koll på mängden.

Mät eller väg upp pastaportionen med hjälp av måttsats eller matvåg. Då vet du hur mycket du faktiskt brukar äta.

3. Registrera det.
Använd WW appen för att leta upp SmartPointsvärdet på portionen. Hur påverkar portionen din budget? Tips! Med hjälp av streckkodsläsaren (som finns uppe i högra hörnet på startsidan min dag i appen) kan du scanna livsmedelsförpackningen för att få fram SmartPointsvärdet.

4. Bestäm vad som funkar.
När du väl fått en känsla för hur mycket du äter, kan du avgöra om mängden passar in i din SmartPointsbudget eller om du vill förändra något. Kom ihåg att du kan fylla på med din NollPointsmat i alla måltider för att dryga ut portionen. Lite mindre pasta och massor av grönsaker ger ett lägre SmartPointsvärde och mycket smak. Hyvla eller svarva t ex morot, butternutpumpa, zucchini eller kålrot och koka med pastan. 

Visste du att?

Du är inte ensam om du tycker att tallrikarna på restauranger blir större och större. Studier har visat att vissa portionsstorlekar har blivit upp till 5 gånger större de senaste 20 åren på snabbmatsrestaurangerna. Studier visar också att vi tenderar att äta mer när vi har mer mat på våra tallrikar.

Din hand visar vägen

Det är inte alltid vi har möjlighet att väga eller mäta portionen vi äter. Då kan din hand vara till hjälp för att uppskatta hur mycket du äter - se illustrationen nedan. Självklart är inte allas händer lika stora. Testa därför olika mått och jämför med din hand för att veta hur mycket din hand faktiskt mäter så att du kan utgå från detta.