Mat

Grönt efter säsong

Välj grönt som är i säsong, här kommer en liten guide!

Att välja grönsaker i säsong är inte bara bättre för vårt klimat och miljö, men också så mycket godare! Dessutom är de ofta billigare och innehåller som mest näring. Och att försöka äta så närodlat som möjligt är givetvis ännu bättre. Men hur ska man kunna ha koll på vad som är i säsong när de flesta affärer mer eller mindre alltid är fulla av grönsaker? Nedan hittar du en lista på våra mest populära grönsaker – spara den och ta med dig till affären nästa gång du vill handla klimatsmart!

Kål Säsong
Blomkål maj-dec
Broccoli juni-nov
Brysselkål sept-feb
Fänkål juli-sept
Grönkål okt-feb
Rödkål sept-april
Savoykål sept-april
Svartkål sept-jan
Vitkål juli-april

 

Rotfrukter Säsong
Färskpotatis maj-sept
Jordärtskocka sept-maj
Kålrot hela året
Morot hela året
Palsternacka hela året
Potatis hela året
Rotselleri hela året
Rödbeta hela året

 

Lökar Säsong
Gul lök hela året
Purjolök april-feb
Rödlök hela året
Vitlök hela året

 

Övriga grönsaker Säsong
Aubergine

aug-sept (endast växthus)

Gurka friland juli-sept (april-okt i växthus)
Kronärtskocka juli-okt
Majs juli-okt
Paprika juli-sept
Pumpa aug-maj
Ramslök april-maj
Rädisor april-sept
Sallad (många sorter) juni-sept
Sparris april-juni
Tomat friland juni-sept (mars-okt i växthus)
Zucchini maj-nov

 

 

En del grönsaker är alltid i säsong, det handlar framförallt om våra älskade rotfrukter och lökväxter, men även många kålsorter har en säsong som sträcker sig över nästan hela året. Tomat, paprika och gurka är däremot exempel på grönsaker med en ganska kort säsong i friland och som dessutom är otroligt energikrävande. Därför bör de egentligen undvikas utanför dess säsong av hänsyn till miljön. Under vinterhalvåret är det därför smartare att göra exempelvis smarriga kålsallader (recept), picklade rotfrukter (recept), rostade kålsorter eller rotfrukter eller varför inte återuppta den gamla traditionen (och nu även nya trenden) att syra grönsakerna, på det sättet får du ett nyttig produkt som håller minst 6 månader, alltså nästan ändra fram tills säsongen är igång igen. Och är du sugen på en mer klassisk skallad funkar machésallad nästan året runt då den inte har några större problem med lägre temperaturer. Kika gärna på våra receptförslag längre ner på sidan för att hitta ny inspiration.