Hur ofta ska jag väga mig?

Vad säger forskningen om hur ofta du bör väga dig? Hur viktigt är det att ha en bra relation till vågen? Mer om detta kan du läsa här.
Publicerad 21 oktober 2023

Det är vanligt att vågen väcker olika känslor. Det är också lätt att fastna i ett tankesätt som får dig att känna negativa känslor när siffran går upp, och att bara kunna känna sig nöjd om vågen visar minus. När vi förändrar vårt tankesätt kring vågen blir vägningen lite enklare. Försök att ta ett steg tillbaka för att se helheten, och använd vågen som en kompass som guidar dig i rätt riktning mot ditt mål. Vi rekommenderar att du gör det till en vana att ställa dig på vågen. Minst en gång i veckan, men inte mer än en gång per dag. Att väga sig regelbundet kan hjälpa dig att gå ner mer i vikt och förebygga viktuppgång.

“Forskning visar att personer som väger sig själva veckovis eller dagligen lyckas bättre med sin viktminskning samt att hålla vikten under längre tid,” säger Gareth Dutton, filosofie doktor och professor vid University of Alabama, Birmingham School of Medicine.

Att lyckas gå ner i vikt och hålla den beror inte på vilken siffra som vågen visar vid ett specifikt tillfälle, säger Allison Grupski, filosofie doktor och WW´s expert på beteendeförändringar. Att regga din vikt under en längre tid skapar medvetenhet om vad som funkar och inte.

"I en studie som pågick under 12 månader gick personer som vägde sig varje vecka ner 31,5% mer i vikt jämfört med de som inte vägde sig regelbundet."
3 anledningar till att väga sig regelbundet

Du lär dig hur dina val påverkar kroppen

“Att väga sig regelbundet kan hjälpa oss att skapa hälsosamma vanor och gå ner i vikt, eftersom vi blir mer medvetna om hur träning och matvanor påverkar vikten,” säger Dori Steinberg, filosofie doktor, docent i omvårdnad och global hälsa vid Duke University, konsulterande docent vid Duke Global Digital Health Science Center och legitimerad dietist.

Du håller dig på banan

Det är mycket enklare att hålla sig på banan när du har något som berättar för dig hur du ligger till. Och att veta hur mycket du väger kan kännas bra! Det ger dig information som kan hjälpa dig att skapa nya vanor eller komma tillbaka till bra vanor som funkat förut (kanske en bättre lunchrutin).

Att ställa sig på vågen varje vecka, eller att göra det till en daglig vana, hjälper dig också att se vad som funkar (t ex att ta med lunchlåda istället för att äta ute) så att du kan fortsätta på samma spår.

Du inser att det är normalt att vikten fluktuerar

Det är helt normalt att din vikt fluktuerar från dag till dag, men när du försöker gå ner i vikt kanske du påverkas negativt av att vikten inte alltid går spikrakt nedåt. För många är det jobbigt och nervöst att väga sig, speciellt om vi känner att siffran har stor betydelse, vilket den oftast inte har. “Små variationer upp eller ner har ingen stor betydelse, det som är viktigt är framsteg du gör under en längre tid, flera veckor och månader,” säger Grupski. Att väga sig regelbundet gör att du ser och förstår dessa små olika fluktueringar, och att du tack vare detta tankesätt känner dig mindre orolig när du ställer dig på vågen.

“Vi lägger allt för mycket vikt på siffran. Den får så mycket värde när det egentligen bara är en del av allt vi kan använda för att se framsteg,” säger Steinberg.

Att göra det till en daglig vana att ställa sig på vågen hjälper även till att minska den oro som många känner kring att väga sig, säger Dutton: “Siffran blir objektiv data istället för att förknippas med ditt värde som person.”

Så väger du dig med ViktVäktarna

Hitta en bra våg

Först och främst tar du fram din våg och ser du till att du förvarar den någonstans där du ser den (göm den inte i badrumsskåpet).

Förbered dig

Behöver du en extra push att faktiskt väga dig, nu när du har en våg? Vi förstår, och vi finns här för dig. I WW-appen finns en bra övning som du kan använda för att göra processen mindre skrämmande. Lyssna på den – den är mindre än tre minuter lång! Gå in i WW-appen och tryck på menyn i vänstra hörnet för att komma till våra Guidade mindsetövningar. Kika efter “Gör dig redo för vägning”.

Hur du än förbereder dig så glöm inte: Vågen kanske lockar fram vissa känslor, men i grund och botten är det ju faktiskt bara en siffra. Vad den än visar – upp, ned eller jämvikt – så säger det ingenting om vem du är eller hur framgångsrik din hälsoresa med ViktVäktarna kommer att vara. “Siffran du ser är varken bra eller dålig. Det är bara data som hjälper dig att navigera på din resa,” säger Grupski.

Gör det till en rutin

Det är också bra att skapa en rutin kring vägningen. Försök att ställa dig på vågen samma tid, på samma plats och på samma sätt varje vecka.

Börja med att välja dag och tid som du ska väga dig. Kanske väljer du tisdag. Välj sedan en tidpunkt som funkar för dig. Vi rekommenderar att du väger dig när du vaknat, innan du äter någonting och innan du klär på dig. Detta gör att siffran på vågen inte går upp för att du har på dig en stor tröja eller vattnet du druckit under dagen.

"Att väga sig leder inte bara till större viktnedgång – du får också andra fördelar! Forskning visar att personer som väger sig också är mindre stillasittande, mer aktiva och reggar vad de äter oftare."
Använd WW-appen

Nu har du de verktyg du behöver och en handlingsplan du kan följa. Nästa steg är att öppna WW-appen. Våra medlemmar har olika valmöjligheter när det kommer till vägning. Vissa väger sig varje vecka och andra oftare. Medlemmar som har Premium-medlemskap kan väga sig med sin coach varje vecka vid sin check-in, antingen i lokalen eller i en privat Zoom-chatt. Alla medlemmar kan använda WW-appen för att regga sin vikt hemma, på semestern eller på gymmet – var du än är!