Ett äpple om dagen

Hösten är äpplets tid! Förutom en festlig äppelkaka kan vi använda dem som smaksättare i matlagning eller varför inte som ett gott mellis precis som det är.
Publicerad 26 november 2015 | Uppdaterad 12 oktober 2022

Ett äpple för hälsan

Uttrycket ”ett äpple om dagen är bra för magen” stämmer mycket väl. Äpplen innehåller både lösliga och olösliga fibrer som håller igång magen och ger näring åt våra nyttiga tarmbakterier. Men hälsoeffekterna sträcker sig längre än så. Det engelska uttrycket ”an apple a day keeps the doctor away” ligger närmare sanningen. Äpplen innehåller mycket näring men få kalorier. Skalet, där de flesta nyttigheter sitter, är sprängfyllt med antioxidanter, kalium, C-vitamin och fibrer. Fibrerna som finns i äpplen har visat sig kunna stärka immunförsvaret och minska risken för inflammationer i kroppen. Dessutom innehåller de ämnen som sänker kolesterolhalten och förbättra minnet och den allmänna hjärnhälsan.

Använd i matlagningen

Använd helst oskalade äpplen eftersom det är i skalet den mesta näringen sitter. Äpplen kan användas till mycket i matlagningen. Här kommer ett par förslag, men våga gärna experimentera på egen hand. Ett skivat och smörstekt äpple livar till exempel upp de flesta grytor, kyckling- och curryrätter.

Currygryta med kikärtor och äpple - Fräs 1 lök, 3 vitlöksklyftor och 2 msk finhackad ingefära mjukt i lite olja. Tillsätt 2 msk curry och 500 gram butternut squash eller pumpa och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt sedan 400 gram plommontomater på burk, 2-3 dl vatten, färsk koriander och 2 hackade äpplen. Lägg på lock och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills pumpan är mjuk. Tillsätt 400 gram kokta kikärtor och låt dem bli varma. Vänd till sist ned 200 gram yoghurt, citronjuice och mer färsk koriander.

Kycklinggryta med cider och äpple - Bryn 6 kycklinglårfiléer i smör i en gryta. Tillsätt 1 hackad rödlök, 2 vitlöksklyftor och 2 skivade äpplen och stek ett par minuter. Pudra över någon matsked mjöl. Skär 6 skivor bacon i mindre bitar och stek tills de är knapriga. Tillsätt bacon, torkad timjan, 1,5 dl kycklingbuljong och 2 dl torr cider i grytan (observera att vanlig svensk cider oftast är söt). Salta och peppra och låt sjuda under lock tills kycklingen är färdig.

Grönkålssallad med äpple – Skär bort stjälkarna från grönkålen och strimla den fint. Blanda med rödlök, äpplen och valnötter. Gör en dressing på olivolja, honung, äppelcidervinäger, salt och peppar och häll över.

Äppeltsatsiki – Riv 2 syrliga äpplen grovt och blanda med 2 dl matlagningsyoghurt, riven pepparrot, hackad dill, salt och peppar. Servera till all typ av fisk.

Lunchsmörgås – Gör matiga lunchsmörgåsar med äpple. Prova till exempel en fyllning med kyckling eller kalkon, rostade pinjenötter, pesto, avokado, ruccola, tunna skivor äpple och ett par skivor mozzarella.