En bit på vägen: Cecilia och Richard -13 kg

Att göra viktresan tillsammans har inte bara bidragit till hälsosamma vanor och viktnedgång. Cecilia och Richard har tillsammans med sina döttrar fått ett mer aktivt liv och äter numera mat som ger energi och gör att de orkar med vardagen.
Publicerad 9 februari 2023

Att göra viktresan tillsammans har inte bara bidragit till hälsosamma vanor och viktnedgång. Cecilia och Richard har gett även sina döttrar ett mer aktivt liv och äter numera mat som ger energi och gör att de orkar med vardagen. Målet, att göra en fjällvandring tillsammans, hägrar och parets medlemskap i ViktVäktarna® har gett hela familjen ett nytt sätt att se på rörelseglädje.

- Vi samlar steg tillsammans och springer ett extra varv i pulkabacken, barnen tycker det är jätteroligt, vi får extra rörelse och mår bra på köpet, säger Cecilia.

Hittar må bra-känslan tillsammans

Cecilia har varit medlem i ViktVäktarna sedan 2021 med bra resultat. Sedan september är hennes sambo Richard också medlem, och fast de inte strävar mot exakt samma mål ser de ViktVäktarna som ett bra verktyg som hjälper dem båda att må bra både nu under sin hälsoresa och sedan när de nått sina mål.

- Jag tränar massor och har alltid gjort. Jag springer mycket och ville gå ner i vikt för att jag ville bli snabbare och hålla koll på mina portionsstorlekar. Trots att jag tränade mycket tidigare också hade jag andra matvanor som stoppade mig att bli bättre i löpspåret, säger Richard.

Cecilias mål är att gå ner i vikt och hon vet att ViktVäktarnas program fungerar för henne. Det underlättar mycket för paret med det förenklade programmet som innebär att de numera har samma NollPointslista och kan dela recept.

- Det underlättar i vardagen att vi äter samma sorts mat och handlar hem samma livsmedel, vi vet vad som behöver finnas i kylskåpet, säger Richard.

Tydligt gemensamt mål

Det gemensamma målet är tydligt, att orka vandra tillsammans i fjällen står högt upp på familjens lista på saker de vill göra tillsammans.

- Vårt mål handlar till största delen om att ha en bra känsla i kroppen och att röra oss tillsammans som familj. Sen är det en bonus att komma gamla kläder igen, säger Cecilia.

Parets matvanor ser annorlunda ut nu mot tidigare. Förutom att ha lagt till mer grönsaker i kosten har läsken bytts ut till bubbelvatten eller te, chips mot popcorn på fredagar och Cecilia har hittat en ny favorit till kvällsfikan.

- Jag fick tipset om majskakor med jordnötssmör och banan på i Community, de mättar otroligt bra och är väldigt goda. Community är en ovärderlig källa till inspiration, säger Cecilia.

Richard tränar lika mycket nu som tidigare men efter att ha ändrat matvanorna har han nu blivit mycket snabbare.

- Jag åt mer än jag gjorde av med hela tiden men sedan jag håller mer koll på min kost har jag märkt stor skillnad i min prestation både i löpspåret och på gymmet, säger han.

Richard och Cecilia då
Richard och Cecilia är på sin viktresa och har hittills gått ner 13 kg tillsammans.

Cecilia tycker att medvetenheten och planeringen som programmet innebär har underlättat deras vardagsliv.

- Jag tänker till lite extra innan jag äter något för jag vet att jag ska registrera det sedan. Vi planerar veckan och vet numera hur många bananer vi behöver köpa hem och vilka recept vi ska laga. Vardagspusslet blir lite enklare att lägga, säger hon.

Mer motivation med tiden

Cecilia och Richard ser sina viktresor som ett roligt projekt att göra tillsammans och de märker båda att de blir mer motiverade med tiden. De ser sina egna mål genom någon annans ögon, vilket betyder mycket.

- Vi sätter gemensamma mål, peppar varandra och när jag inte känner för en promenad finns Richard där och uppmuntrar till iallafall en liten promenad på 20 minuter och efteråt känns det jättebra, säger Cecilia.

Richard använder träningen som en motivation, men såklart kan det även för honom kännas tufft vissa dagar.

- De dagar jag inte är motiverad låter jag mig känna den känslan, jag accepterar den och går vidare. Innerst inne vet jag att jag mår så mycket bättre av rätt kost så jag faller tillbaka dit, säger han.

Portionsstorlekarna har varit avgörande

Richard nämner portionsstorlekarna som en ögonöppnare ViktVäktarna har bidragit till, han har tidigare ätit med ögonen och lagt upp mycket mat.

- Jag blir mätt på mindre än hälften vad jag brukade lägga upp på tallriken tidigare. Jag behöver inte passa på att äta mer när det är buffé och jag kan till och med klara mig utan såsen. Maten i sig fyller tro det eller ej smakbehovet, även utan sås, säger han.

Cecilia har hittat en bra frukostrutin och känner att den gör blodsockret stabilt och gör det lättare att göra bra val resten av dagen.

- När jag äter regelbundet och på fasta tider blir det en vardag som är lätt att komma in i. Jag behöver inte leta i skåpen efter något att äta och jag vet att jag på kvällen har en god kvällsfika att se fram emot. Jag är inte sugen på en massa saker utan känner mättnad och hunger på ett annat sätt, berättar Cecilia.

Både Cecilia och Richard ser det som otroligt värdefullt att få stöd hos sin partner, både när det gäller viktnedgång och att hitta nya rutiner för kosten.

- Det fungerar lika bra att göra hälsoresan och stötta varandra fast mitt mål är att gå ner i vikt och Richards mål är att springa snabbare. Det går att följa programmet tillsammans ändå och det är det bästa med ViktVäktarnas program, avslutar Cecilia.