En bit på vägen: Fanny -17 kg

"Min självkänsla är tillbaka, jag är den energiska tjejen jag vill vara igen och kan leva mitt liv till 100% som jag vill. Det är en riktig wow-känsla!"
Publicerad 7 mars 2023

Självkänslan vacklade och Fanny kände att att hon inte tagit hand om sig själv ordentligt under en tid. Hon hade inte den energin hon brukar ha och kände att jobbet var tungt.

- Jag kunde inte ta hand om det som ska vara mitt tempel, min kropp. Jag vill kunna leva livet till fullo och ha en hälsa som är bra över tid. Det jag såg i spegeln var inte det jag vill utstråla, jag är så pigg och glad som person så jag ville göra något för min hälsa för att orka vara den personen igen.

Community lockade

Fanny läste på om ViktVäktarna®, blev intresserad av att gå med i appens community och fastnade för framgångshistorierna som gav igenkänning och inspiration.

- Jag gillar den mänskliga approachen för den som ska göra stora förändringar i sitt liv. Det är en livslång resa av en anledning och det tar sin lilla tid. Ibland blir det inte som tänkt, men det är också okej.

Att få må bra hela livet är ett tydligt mål för Fanny. Hon vill orka med sitt liv, arbete och kunna njuta av livet.

- Det känns jätteviktigt för mig att få en sund inställning till min egen vikt och hitta verktyg att använda livet ut.

Nytt sätt att se på mat

Den största förändringen har varit att välja andra livsmedel och sättet att se på mat. Tidigare valde Fanny lättillgänglig och inte alltid så hälsosam mat som hon snabbt kunde äta för att slippa vara hungrig, men numera är hennes fokus istället att äta det som är bra för kroppen.

- Jag planerar numera mina måltider och jag mår så mycket bättre av det. När jag började med programmet kunde jag inte laga mat, men det har jag lärt mig med tiden så det kom som en bonus.

Mättande livsmedel gör skillnad

Fanny har hittat nya sätt att komponera sina måltider på, hon lagar mycket mat i sin airfryer och har hittat nya, mer mättande livsmedel.

- Jag har hittat flera bra alternativ för att stötta upp proteinet i det jag äter, ett nytt favoritrecept är Butternutpumpa i airfryer med en skvätt olivolja, det är det godaste jag ätit!

Fanny nu & då:
ViktVäktarnas community och möjligheten att registrera allt hon äter i appen är enligt Fanny det bästa med programmet och något som hjälpt henne att kunna planera och att skapa rutiner som fungerar för henne.

En annan stor förändring för Fanny är hennes sätt att tänka, vikten av att vara snäll mot sig själv och lita på processen.

- Jag har ofta varit inställd på att saker ska vara på ett visst sätt, men verkligheten ser inte ut så. När det inte blir som jag tänkt så gör jag ingen brutal kompensation för det, utan jag styr tillbaka på banan igen och fortsätter där. Om jag är snäll mot mig själv tänker jag inte ens tanken att jag behöver kompensera utan kommer tillbaka dit jag var tidigare på ett hållbart sätt. En ny livsstil har också sina undantag och så måste det få vara för att det ska vara hållbart.

Hitta andra alternativ

Ett annat tips från Fanny är att försöka hitta hälsosamma alternativ till det man verkligen tycker om, att anpassa programmet efter sitt eget tycke och smak.

- Sockersuget var stort i början och då hittade jag sockerfria alternativ som jag köpte hem då och då. Jag tittar ofta också på recepten i appen, provar mig fram och hittar nya favoriter där.

ViktVäktarnas community och möjligheten att registrera allt hon äter i appen är enligt Fanny det bästa med programmet och något som hjälpt henne att kunna planera och att skapa rutiner som fungerar för henne.

- Jag har aldrig haft så bra matrutiner som jag har nu, jag vet hur jag ska lägga upp mina dagar när det kommer till maten och det gör att jag inte är lika hård mot mig själv. Jag vet att rutinerna finns där att plocka fram dagen efter om jag skulle sväva ut en dag.

Omgivningen märker skillnad

Fanny har fått positivt stöd från omgivningen och många lägger märke till hennes nya energi och utstrålning. Hon har 5 kg kvar att gå ner till sin målvikt men det som är mest värt är de positiva hälsoeffekter hennes resa inneburit.

- Jag får kommentarer om att jag verkar piggare och gladare nu. Mitt självförtroende är tillbaka, jag är den energiska tjejen jag vill vara igen och kan leva mitt liv till 100% som jag vill. Det är en riktig wow-känsla! Att ha gått med i ViktVäktarna är bland de bästa besluten jag tagit, avslutar Fanny.

Prova Fannys Butternutpumpa

- Detta är mitt absoluta favoritrecept, räcker till ca 4 portioner och passar bra till vardags när man vill att det går smidigt att göra i ordning, tzatzikin kan man göra i lugn och ro medan pumpan och kycklingen sköter sig självt i airfryern/ugnen.

1 butternutpumpa, skalad och tärnad

4 hela kycklingfiléer

Pressad vitlök, salt, peppar, paprikapulver, lite cayennepeppar om man gillar starkt

Olivolja

1. Blanda pumpatärningarns i en bunke med en skvätt olivolja, ca en matsked. Sätt sedan in i airfryern på 180 grader, ca 20 minuter, titta gärna till dem under tiden, de ska ha fått lite färg när de är klara. Salta dem lite när de kommit ut så blir det extra gott. :)

2. Pensla en ugnsfast form med lite olja, lägg i kycklingfiléerna, ”massera” in ovansidan med pressad vitlök, därefter kryddar man med resterande torra kryddor efter tycke och smak. In i ugnen på 180 grader, 20-25 min brukar det ta för mig tills de blir genomstekta.

—————————

Tzatziki

1/2 gurka

Lite salt

2 vitlöksklyftor

2 dl grekisk yoghurt

En skvätt olivolja

Svartpeppar

1. Riv gurka och låt rinna av en stund i en sil tillsammans med lite salt. Krama därefter ut resten av vätskan med händerna.

2. Blanda gurkrivet med pressad vitlök och resten av ingredienserna, smaka sedan av med salt och peppar. Servera med sallad.