Framgångshistoria - en bit på vägen - P A och Finan -70 kg

"Programmet fungerar för oss eftersom vi vill kunna njuta av livets goda samtidigt som vi går ner i vikt"
Publicerad 5 april 2022

Veckoplanering och framförhållning har varit ledorden hemma hos Finan och P A de senaste två åren. Deras medlemskap i ViktVäktarna® har resulterat i att paret gått ner 70 kg tillsammans - och fler ska det bli!

- Vi gör allting tillsammans! Programmet fungerar för oss eftersom vi vill kunna njuta av livets goda samtidigt som vi går ner i vikt, säger Finan.

Denna gången är hälsan i fokus

Båda har tidigare varit medlemmar, inför deras bröllop för 30 år sedan så de visste vad programmet innebar. När de för två år tillsammans bestämde sig för att skriva in sig igen var framförallt P A hälsa i fokus, han hade problem med hjärtat och behövde ofta söka akut sjukvårdshjälp.

- Förutom att må bra har en stor dröm för mig varit att flyga helikopter. Det finns på vissa ställen en viktgräns för detta och den är mitt mål att komma under, berättar P A.

Paret är ofta på motorcykelsemester och har bland annat checkat av Nordkap på sin lista över resmål. Motorcykeln har blivit lättare att köra under tiden som kilona lättat och kommande sommar ser de fram emot att besöka Skottland.

- Nu när vi lättat i vikt och dessutom skaffat sidovagn har vi möjlighet att ta med flera flaskor whisky hem, skrattar de.

P A och Finan nu och då:
apricots grilled halves with yogurt and honey
apricots grilled halves with yogurt and honey
Veckoplanering och framförhållning har varit ledorden hemma hos Finan och P A de senaste två åren. Deras medlemskap i ViktVäktarna har resulterat i att paret gått ner 70 kg. På bilden tillsammans med coach Helen.

Förutom veckoplanering av maten har paret bytt ut flera livsmedel de dagligen äter till ett mer hälsosamt alternativ, exempelvis har den traditionella pastan bytts ut till fullkornspasta och kycklinglårfileer till kycklingbröstfile.

- Tidigare åt jag alltid lunch ute, vi började på ViktVäktarna strax innan pandemin startade så jag började jobba hemma i samma veva. Nu varvar jag mina favoritomeletter till lunch, säger Finan.

Knep för att kunna äta samma middag

Eftersom paret har fått olika personliga planer för sin viktnedgång har de hittat ett knep för att kunna äta samma mat på kvällarna.

- Eftersom jag har mer Points än Finan så äter jag ofta maten från dagen innan i min matlåda medan Finan anpassar sin lunch så vi kan äta samma rätter till middag på kvällen, säger P A.

System med glaskulor motiverar

Som ett stöd för att motivera och ge bra överblick över sina gemensamma resultat har paret utformat ett system med glaskulor. En glaskula motsvarar ett nedgånget hekto och flyttas från vänster till höger glasskål. Naturligtvis är vägen inte alltid rak, så en stor fördel är att det är lättare att ta udden av en motgång då man ser att det är så många fler kvar i den högra skålen, även om några kulor gått åt fel håll!

- Vi är tävlingsmänniskor och ger inte upp i första taget någon av oss. Jag ger inte upp förrän P A ger upp, skojar Finan.

De positiva förändringarna är många och har kommit successivt men P A känner fortfarande inte igen sig själv när han går förbi en spegel.

- Jag hajar till och frågar mig själv, är det jag? Jag känner mig fortfarande stor och har inte ännu landat i vilken klädstorlek jag faktiskt har. Men det känns bra att kunna köpa kläder i vanliga butiker nu och inte bara i de butiker som har stora storlekar.

Stort stöd av sin coach

Förutom stödet av varandra är även deras coach Helena ett stort stöd i viktresan. De går på workshop varje tisdag och väger sig och pratar en stund.

- Helena är fantastisk, hon tar sig tid, kommer ihåg vilka ens personliga utmaningar är och frågar hur det går, berättar Finan.

Paret har inte satt något tidsmål utan kommer gå på programmet så länge det känns okej.

- P A sjukhusbesök har drastiskt minskat de senaste åren eftersom han nu gått ner i vikt och det är det som är huvudsaken. Vi gör ju detta för att må bra, avslutar de.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.