Framgångshistoria - Mor och dotter - Katarina & Karin -50 kg

"Den absolut största fördelen är att vi kan peppa varandra och ge varandra ett större perspektiv. Om det är en sämre vecka viktmässigt kan vi påminna varandra om att se helheten och istället reflektera tillsammans över hur långt vi kommit"
Publicerad 23 maj 2022

Pepp, motivation och massor av ny inspiration. Karin och hennes mamma Katarina har upptäckt att det finns flera fördelar att göra hälsoresan tillsammans. Karin har tidigare varit med i ViktVäktarna® efter sina graviditeter och denna gången inspirerade hon även sin mamma att prova.

- ViktVäktarna har alltid varit ett vinnande koncept för mig, därför var det ett självklart val för mig efter min tredje graviditet för att få en skjuts i rätt riktning, säger hon.

Båda väldigt pepp

Det som peppade Karin har varit att komma tillbaka till känslan innan graviditeten då hon trivdes i sin kropp. Katarina visste att Karin hade blivit medlem och några månader senare gick även hon med eftersom hon stod inför en operation som skulle kräva att hon gick ner i vikt.

- Det visade sig även vara ett vinnande koncept även för mig, jag ville inte gå på någon diet som hindrar mig att äta vissa saker utan behövde mer en beteendeförändring. Istället för att äta fem Bragokex tar jag nu bara ett och känner mig nöjd med det, säger Katarina.

Insikter kring sitt eget beteende har varit gemensamt för Karin och Katarina. De har båda fått en större kunskap om vad olika livsmedel innehåller och att skilja mellan sug och hunger.

- Jag har hittat nya favoritprodukter som jag aldrig skulle ha testat annars, Milda matlagningsbas 4% är toppen och även Supermini keso, säger Katarina.

Äter samma livsmedel som innan

Karin har inte gjort så stor förändring i valet av livsmedel, hon äter fortfarande smör, grädde och mjölk med hög fetthalt men för henne har programmet fungerat väldigt bra ändå.

- Jag vill inte utmärka mig för mycket med vad jag äter inför familjen så jag äter precis samma som de och det fungerar hur bra som helst. Det är helhetstänket som är det viktigaste, säger Karin.

Samma vägningsdag peppar

Karin och Katarina har en nära relation och pratar varje dag. De har båda tisdag som sin vägningsdag och så fort de vägt sig skickar de ett sms med resultatet.

- Den absolut största fördelen är att vi kan peppa varandra och ge varandra ett större perspektiv. Om det är en sämre vecka viktmässigt kan vi påminna varandra om att se helheten och istället reflektera tillsammans över hur långt vi kommit, berättar Karin.

Karin & Katarina då:
Karin och Katarina har båda haft starka varför under sin hälsoresa.

Förståelsen dem emellan har betytt mycket under resans gång.

- Det är även skönt att ha någon så nära som förstår din situation till 100% och som man kan vara ofiltrerad med, tillägger Karin.

Ny meny på kalasen

Kalasen i familjen ser numera annorlunda ut jämfört med för ett år sedan. Tidigare var det ofta feta såser och gräddiga tårtor på bjudningarna men numera är det mer grönsaker och frukt.

- Vi har väldigt många födelsedagar under våren och då lägger jag mycket tid på att planera mina dagar så jag kan njuta av att gå på kalas. Jag fick tipset att när man är bortbjuden ska man tänka likadant som man gör på restaurang, att ta upp lagom mycket på tallriken. I de allra flesta fall blir du mätt på en portion och då blir du det när du är på middag också, säger Karin.

Ser en beteendeförändring

Katarina har precis gjort operationen hon gick ner i vikt inför och pausade med att registrera under sin rehabiliteringsmånad. Hon märkte att hennes beteende hade förändrats för trots att hon inte registrerat och ätit annorlunda än hon brukar så hade hon gått ner 1 hg.

- Det var jätteskönt att se att allt flöt på trots att jag inte registrerade, säger Katarina.

Karin & Katarina nu:
Karin och Katarina känner sig båda mer medvetna om hur de ska äta för att må bra inifrån och ut.

Katarina har nu bara några kilo kvar för att nå sin målvikt och hon känner stor skillnad i hela kroppen.

- Förutom att jag gått ner mina kilon känner jag mig mycket piggare, jag har mindre ont i leder och är inte så trött som tidigare. Jag mår bra inifrån och ut, viktnedgången har så många fördelar, säger hon.

Karin, som är föräldraledig några månader till, har 5 kg kvar till sin målvikt och kommer hålla kvar vid programmet tills hon hittat sina rutiner i nya vardagen när jobbet kommit igång.

- Jag har funderat endel nu när jag närmar mig slutet av min viktresa vad jag ska ta med mig för att göra det hållbart i längden. Nu när jag har tre små barn kan jag inte träna så mycket som innan så nu ligger fokus på kosten. Jag har blivit så mycket mer medveten om vad, när och varför jag äter och det gör att min livsstil kommer hålla i längden, avslutar Karin.