Jonathan, -60 kg

"Nu har jag större självförtroende när jag står på scenen!"
Publicerad 14 mars 2019

Jonathan, -60 kg

 

När Jonathan, 22 år, i Skara tittar på gamla foton av sig själv känner han knappt igen sig.

- Jag kan känna att jag skäms i efterhand. Jag har nog alltid varit tjock. Jag minns i alla fall inte något annat.

De senaste åren har han försökt att gå ner i vikt på egen hand genom att äta mindre och gå promenader.

- Det har funkat någon vecka, men sen har jag glömt av det. Senare förstod jag att jag kanske hade behövt någon form av stöd.

Jonathan, nu och då

Som att tävla mot sig själv

En dag såg Jonathan en skylt på stan som fick honom att stanna upp.

- Det var vid ViktVäktarnas® möteslokal. Jag blev såklart nyfiken och kollade upp vad det var, och kände direkt att det nog kunde vara det jag behövde.

Redan på första mötet förstod Jonathan att han hamnat rätt. Där och då insåg han vad han gjort för fel tidigare.

- Att ha som rutin att väga sig så att man ser förändringarna är viktigt för att lyckas. Det här med poängsystemet gör också att det blir tydligt. Jag gillar strukturer, och med appen blir det lätt att ha koll på det. Det gör det nästan till ett spel där man tävlar mot sig själv!

Jonathans viktigaste förändringar har i huvudsak handlat om vad han äter.

- Jag äter frukt varje dag, har slutat helt med läsk och äter mindre portioner. Nu märker jag vilken skillnad portionsstorlekarna har gjort. Jag får väldigt ont i magen om jag äter större portioner.

Effekterna av de nya vanorna är påtagliga. Utöver det faktum att Jonathan tappat 60 kg! Inte minst vågar han ta för sig mer när det gäller hans stora intresse för skådespeleri.

- Jag har mer energi och lättare att röra mig generellt. Men jag har också fått större självförtroende när jag står på scen! Nu i höstas var jag med i musikalen Grinchen som sattes upp i Skövde.

Jonathan berättar att han försökt sig på teater tidigare och gått en kortare kurs, men att självförtroendet sviktade då.

- Min viktresa har fått mig att våga prova mer. Jag håller utkik efter provspelningar. Det är inte bara långfilmer, jag söker även roller i kortfilmer, tv och teater. Och - jag har faktiskt nyligen fått en roll i en pjäs som ska spelas i Götene i sommar, så det är roligt!

Få det gjort!

Till de som står och tvekar på att gå med i ViktVäktarna vill han kort och gott säga:

- Varför tveka? Gör det nu så du får det gjort! Du får strukturen på köpet. Och Digital + Studio (tidigare All Inclusive) där man väger sig regelbundet är bra för då är det nån som kontrollerar. Det hjälper en rent psykologiskt.

Och vem vet, kanske blir det Jonathan som får peppa dig till en sundare livsstil i framtiden.

- Javisst, jag har anmält mig till ett infomöte om hur det är att jobba som Wellness Coach på ViktVäktarna! Så om det inte blir något med skådespeleriet så kanske det kan vara min grej.