Maria -7 kg

- Den stora förändringen och nyckeln till min livsstilsförändring har varit att hitta balansen.
Publicerad 1 juli 2022

Maria gick en utbildning genom sitt yrke som skolsköterska som handlade om kost och bra mat och fick därigenom inspiration att titta närmare på sina egna vanor och livsstil. När hon började titta runt föll valet på ViktVäktarna® som påminde mycket om kursen. Hennes medlemskap har förutom hälsosamma vanor även gett henne egna insikter som ger möjlighet att prata med sina elever om mat utan att det blir ett laddat ämne.

- Jag gillar konceptet att jag kan äta allt men att tänka på hur mycket, vad och när. Jag kände att en förändring i min livsstil var det som behövdes för att få bort några kilon efter mina graviditeter, säger Maria.

Målet är att känna sig stark

Marias mål var inte en siffra på vågen utan mer att känna sig pigg, stark och ha mer energi. Hon ville känna sig bekväm med sin kropp.

- Jag ville gärna använda min garderob som jag har sedan innan mina graviditeter och slippa köpa en helt ny, tillägger hon.

Den stora förändringen och nyckeln till hennes livsstilsförändring har varit att hitta balansen.

- Det känns tryggt att veta hur jag ska lägga upp maten på tallriken. Jag har alltid varit skeptisk till förbud och nu vet jag att kan välja att äta godsaker på helgerna om jag känner för det.

Maria har två små barn och kvällarna är ofta hektiska med matlagning och andra vardagssysslor.

- Innan var det så enkelt att ta en näve nötter eller att småäta under tiden jag lagar mat men nu när jag lägger in allt i appen tänker jag till en extra gång. Ofta är det inte värt det, då väntar jag istället tills jag ska äta. Jag tänker också att det faktiskt inte är farligt att vara hungrig en stund.

Äter samma livsmedel som tidigare

Vilka livsmedel som familjen köper hem har inte förändrats något nämnvärt, Maria äter samma som sin man och sina barn men lägger upp sin tallrik på ett annat sätt än tidigare.

- Jag tar lite mindre spagetti än innan, medan jag tar en massa mer grönsaker nu som jag dessutom blir mätt längre på.

Den stora motivationen har varit ett nytt sätt att tänka på kring mat, numera är det självklart att gå tillbaka till sina hälsosamma rutiner när hon exempelvis varit på arbetsresa eller bortrest en helg.

- Det finns inget annat för mig, jag vill ju inte börja äta sämre som dessutom gör att min kropp mår dåligt. Mitt mindset har helt förändrats.

Maria nu och då:
"Det känns tryggt att veta hur jag ska lägga upp maten på tallriken" säger Maria

Communityt har varit en stor inspirationskälla där Maria dessutom är aktiv själv och hon benämner det som “en liten oas av inspiration”.

- Det är så härlig och peppig stämning, alla hejar på varandra fast man inte känner varandra. Det har betytt mycket att kunna gå in då och då och få ny motivation och se andra som är i samma situation och som delar med sig.

Flera fördelar med viktnedgången

En annan aspekt med sin livsstilsförändring är att Maria i sitt yrke som skolsköterska kan prata med sina elever om vikten av att äta balanserat, inte utesluta viss kost och att kroppen behöver all sorts mat.

Både genom min utbildning och mitt eget medlemskap i ViktVäktarna har jag fått med mig hur man pratar om mat utan att det blir ett laddat ämne.

Vill hålla en hälsosam takt

Maria har ingen brådska i sin viktnedgång, hon kommer använda appen ett tag till och vill fortsätta ha en hälsosam viktnedgång.

- Jag har sett minus på vågen nästan varje vecka så jag vet att jag är på rätt spår. Samtidigt som jag äter hälsosamt njuter jag av livet och hänger med min familj. Ibland faller såklart även jag för frestelsen och tar en bulle i fikarummet. Då vet jag att jag kan fokusera på min NollPointsmat på kvällen och ändå känna mig mätt och nöjd. Jag har hittat min balans nu, avslutar hon.