Nadja, -19 kg

-Detta ska vara hållbart resten av livet!
Publicerad 14 december 2020

Det var Nadjas man Stefan som en dag för ett år sedan kom hem från jobbet och tyckte de skulle gå med i ViktVäktarna®.

- Han berättade om sin kollega som hade gått ner sammanlagt 55 kg. Stefan häpnade av kollegans förändring och berättelse om hur han hade lyckats ändra sin livsstil. Och så var det dessutom hög tid att utnyttja friskvårdsbidraget innan årsskiftet.

Efter några turer med bland annat LCHF och GI-metoden kände Nadja att det var läge att tillsammans med Stefan ge ViktVäktarna en chans. Det blev en mjukstart i december och så körde de igång på riktigt direkt efter nyår. Och resultaten lät inte vänta på sig.

- Vi har båda gått ner mycket, även om det har gått lättare och snabbare för Stefan. Han är i mål med sina minus 30 kg, men jag fortsätter ett tag till. Jag vill inte sätta någon tidsgräns, jag är övertygad om att kommer i mål. Det får ta den tid det tar. Jag vill känna in min kropp och när jag är nöjd. Det ska ju hålla resten av livet detta!

Valfriheten är fantastisk

För Nadja är det en stor fördel att kunna välja det sätt att äta som passar henne bäst.

- Det bästa med ViktVäktarna är ju det fria valet. Personligen vill jag använda fullfeta mejeriprodukter och istället välja bort ris, pasta och potatis. Det blir mindre mängd mat på tallriken, men jag blir ändå alltid mätt. Jag har verkligen hittat en balans som funkar för mig.

Starkare tillsammans

Nadja och Stefan planerar och genomför hela resan tillsammans.

- Det betyder så mycket. Vi peppar varandra och stöttar när det behövs. Och vi har tillsammans utvecklat mycket mer hälsosamma vanor.

Paret har alltid planerat sina måltider, men när de började med ViktVäktarna så fick de en viktig insikt om mängden mat på tallriken.

- Nu skulle det ju räcka till 4 portioner, varsin middag och två matlådor. Men innan ViktVäktarna var det inte säkert att det blev något över till matlådor. Nu har man hittat “sin” portionsstorlek.

Nadja, nu & då
Nadja nu
Nadja nu
Nadja då
Nadja då

Alltid en räddningsplanka i kylen

Det är sällan Nadja känner att hon inte blir mätt, men när suget efter något mer slår till så har hon ett knep.

- Jag har alltid en räddningsplanka hemma om jag känner att jag bara måste äta något, och det är laxrulader. Jag brer färskost och wasabi på skivor av kallrökt lax och rullar ihop. Perfekt att ta fram som ett litet mellanmål eller snack.

På matsedeln är det generellt mer fisk och mindre rött kött nuförtiden.

- Vi gillar verkligen fisk i alla former, rökt makrill, lax, torsk, i allt från fiskgratäng till soppor. Men även det vegetariska ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag varit vegetarian tidigare. Och herregud vad gott det indiska köket är! Det finns en indisk linsgryta med blomkål som vi lagar ofta till exempel. Så spännande smaker!

Även motionsvanorna har Nadja fått mer rutin på sedan hon gick med i ViktVäktarna. Men nu ställs den vanan på prov.

- Det finns ett indoor walking-pass på Friskis & Svettis som jag verkligen gillar. Det har jag kunnat gå på flera gånger i veckan. Nu blir det såklart en utmaning när all sådan träning ställs in på grund av corona.

Nadja berättar att hon tänker börja träna hemma istället.

- På Träningsverket, där jag också brukar träna, har jag nu lånat hem träningsredskap. Jag får se vilka pass jag göra. Jag tycker mycket om bodystep och bodypump, men jag är sugen på att testa något nytt också.

Mindsetövningar ger ro

Nadja slår gärna ett slag för de guidade mindsetövningarna som kommit i den nya versionen av appen.

- Jag har använt appen Headspace tidigare, men övningarna “Gör dig redo för vägning” och “Koppla av och reflektera över dagen” är toppen att variera med när huvudet behöver vila.