På Jobbet kurs ger effekter som håller

Publicerad 30 augusti 2017

Uppföljning av "Det mest framgångsrika På-Jobbet exemplet jag har sett"

– Det märks att alla äter mer medvetet efter På Jobbet kursen, säger Heidi som är HR-chef på fackförbundet Byggnads.

I december 2016 avslutades På Jobbet kursen på Byggnads där deltagarna tillsammans hade gått ner 216 kilo. Byggnads framgångar gav dessutom ringar på vattnet och även Elektriker- Fastighets- och Målarförbundet hakade på.

– Det har spridit sig ytterligare – både andra LO-förbund och byggnadsregioner har startat På Jobbet kurser.

Nya goda vanor

– Det pratas fortfarande mycket om mat och vad man äter. Under kursen började flera att köpa sallader som man själv väljer innehåll i och det har många fortsatt med.

Förutom att de anställda fått nya goda vanor som gör att de håller vikten så upplever Heidi ett öppnare klimat kring vikt och hälsa.

– Det är lättare att prata om hälsa öppet med varandra utan att känna att man trampar någon på tårna. Vi stöttar och peppar varandra.

Friskvård ger gemenskap

De anställda på Byggnads gick På Jobbet kursen på arbetstid och man kunde välja om man ville gå morgon- eller lunchtid.

– Eftersom vi körde flera kurser samtidigt så samlades de anställda i grupper över förbunden vilket bidrog till väldigt bra sammanhållning och gemenskap.

Friskvårdssatsningarna fortsätter på Byggnads och i våras började de att delta i motionslopp.

– Gemenskapen och trivseln är en viktig faktor som stärks med den här typen av aktiviteter. Inför loppen genomför vi träningsprogram tillsammans.

Inte sista gången

För tillfället finns inget behov av en ny På Jobbet kurs, men när behovet dyker upp igen vet Heidi vart hon ska vända sig.

– Det passar alla – inte bara de som lever med stor övervikt. Att gå ner i vikt behöver inte vara så tabubelagt. Det här är något som alla arbetsplatser borde göra!