Robbie Williams: "Mentalt sett är jag den bästa jag någonsin varit!"

Han är en av världens mest framgångsrika artister som sålt över 80 miljoner album världen över. Vi har pratat beroende, mental hälsa och varför ett av hans bästa beslut var att bli ambassadör för ViktVäktarna®.
Publicerad 15 juni 2020

Efter år av drog- och alkoholberoende, som blivit dokumenterat i press världen över, är han nu starkare, hälsosammare och lyckligare än han någonsin varit. Här berättar han exklusivt hur ambassadörskapet har hjälpt honom att transformera sig både fysiskt och mentalt, och varför han alltid kommer att vara en man av ytterligheter. 

Vad fick dig att gå med i ViktVäktarna?

Min fru sa att jag var tvungen att sluta röka. Hon gav mig fram till 1 januari 2019. I december sa hon ”jag kommer ihåg vad du lovade mig” och jag blev arg för jag trodde att hon försökte kontrollera mig. Men samtidigt förstod jag att jag höll på att ta livet av mig själv. Och just då insåg jag att jag behöver “ha en konversation med mig själv”. Jag bestämde mig för att sluta röka, gå ner i vikt och bli hälsosam. Nästa dag ringde ViktVäktarna mig och sa “Vi undrar om du vill bli vår ambassadör och gå ner i vikt”. Jag tror det var ödet. När universum talar så ska du lyssna. 

Varför var ViktVäktarna bra för dig?

Först kändes det pinsamt på grund av mina förutfattade meningar om ViktVäktarna så jag ville inte riktigt berätta för andra vad jag gjorde. Bland män sågs ViktVäktarna som något oattraktivt och var enligt mig bara för kvinnor. Men jag hade många samtal med ViktVäktarna och det blev uppenbart för mig vilken viktig del av livet programmet är för många. ViktVäktarna har förändrat sig och har blivit mer attraktivt. Jag är väldigt stolt över att bli förknippad med det. 

Du har beskrivit dig själv som en man av ytterligheter när det handlar om alkohol och droger. Gäller det även maten? 

Ja, det gäller allt. Jag tänkte säga att det gäller allt när jag öppnar ögonen, men det gäller även när jag sover. Jag sover så länge jag kan och ofta blir det för mycket. Så allt jag gör är för mycket och så har det alltid varit. Jag beskrev det faktiskt för min fru Ayda igår kväll. Mina beroenden kommer att vara med mig varje dag och ge sig i uttryck på olika sätt. Så igår när jag inte kunde sova så spelade jag golf online med mina vänner. Det är något jag ser fram emot när barnen har lagt sig - istället för att dricka två glas vin. Och det förstod hon. 

Så din fallenhet för beroende gäller även för mat?

Alla måltider som jag har ätit senaste tiden har varit nyttiga och bra för mig. Absolut allt annat runtomkring de måltiderna har inte varit hälsosamt. Förra året när jag gick med i ViktVäktarna var målet att sluta röka och det gjorde jag. Det här året har jag slutat med choklad, kakor och chips Jag kan inte äta bara en chokladbit så det är bättre att jag inte har det hemma. Jag måste säga att om jag hade varit student nu så hade jag fått A+ eftersom jag har tagit bort sådant som förstör för mig. 

Vad tycker du om programmet?

Förra året höll jag mig till mina SmartPoints ända fram till fredagen men då blev det chokladfrosseri. Sedan blev det även torsdag, fredag och lördag. Då insåg jag att jag var tvungen att ta bort chokladen helt. Nuförtiden klarar jag att hålla mig till min SmartPointsbudget på Blå plan. Jag planerar mina SmartPoints, förra fredagen åt jag sushi och pommes. När jag vaknar dricker jag en shake som är 2-3 SmartPoints sedan finns det en lunchbox som säger “Robbies lunch, 3 SmartPoints”. Idag var det tonfisksallad med dressing och det var riktigt gott för endast 3 SmartPoints. Jag äter också mycket växtbaserad mat. 

Äter hela din familj hälsosamt?

Mina barn äter otroligt hälsosamt. Och förhoppningsvis kommer de fortsätta göra det när de blir äldre för att de är vana vid det. Jag åt aldrig McDonald's mat när jag var liten och jag gör det inte nu heller så jag hoppas det blir samma för dem. Vid samma ålder som min dotter Teddy är nu, sju år, visste jag att jag vägde för mycket. Det finns en bild på mig och min mormor utanför hennes dörr där hon håller en katt och jag försöker dra ner jackan över magen för jag är orolig att den ska synas på bild. Så är det inte för mina barn. 

Var hade du varit idag om ViktVäktarna inte hade ringt dig?

Jag har haft ett och ett halvt år av kontinuitet - det har jag inte haft på 44 år! Jag är mätt och känner aldrig skuldkänslor eller skam - och för det tackar jag programmet. 

Hur har vikten påverkat ditt jobb?

När jag gör hundratals intervjuer för att promota mitt album tänker jag inte på min övervikt. Jag sitter inte där och är sårbar för att jag inte är nöjd med min vikt. Men att göra intervjuer med 200 miljoner som tittar på dig och du har en dubbelhaka och kläderna inte passar är tre månader av tortyr. Men jag måste visa mig för att få hjulen att snurra. 

Har du några tips för andra som är på sin hälsoresa med ViktVäktarna?

Det finns mycket rädsla och skam förknippat med livsstilsförändringar eftersom du behöver befinna dig på en viss punkt för att vilja förändras. Och vid den punkten litar du inte på dig själv så du behöver struktur och någon som visar hur man gör och säger att det är möjligt. Det handlar också om att komma upp på hästen igen så fort du ramlat av - och med ViktVäktarna är du mer på hästen än av den. Och rätt som det är galopperar du och faller av igen och då måste du tillbaka i sadeln igen - så är det bara. ViktVäktarna ger dig strukturen för att hjälpa dig att hjälpa dig själv. Och för mig har det varit den bästa platsen att komma till när jag kände mig hjälplös. Mentalt sett är jag den bästa jag någonsin varit.