-Tillsammans gick vi ner 177 kilo i vikt!

Vännerna Lasse, Anna, Annelie, Maria och Disa hade alla problem med övervikt. Tillsammans bestämde de sig för att göra någonting åt saken och gick därför med i ViktVäktarna® i Anderstorp. Hittills har de gått ner otroliga 177 kilo tillsammans!
Publicerad 27 november 2019

Lasse, -80kg


När Lasses vän drabbades av en kraftig hjärtinfarkt innan 50 års ålder samlade han kraft att gå med i ViktVäktarna. Hans väns hjärtproblematik gjorde honom nämligen orolig för sin egen hälsa.

– Jag bestämde mig för att göra vad jag kan för att förlänga min stund här på jorden, säger Lasse.

Han vägde 170 kg och beslöt sig att gå med i ViktVäktarna. Från början var det ett första steg mot en Gastric bypass operation. Det var en resa som kom att förändra Lasses liv.

– Redan från start hade jag en bra viktminskningstakt. Det berodde främst på en förändrad livsstil genom att äta bättre mat och komma iväg på träning, säger Lasse.

Lasse har lagt om sin kost helt. Socker är helt uteslutet och istället fokuserar han på att äta så mycket grönsaker och frukt som möjligt. Lasse har även börjat äta vid bestämda tider, något som har förenklat viktnedgången. 

– Jag tänker hela tiden på vad jag stoppar i mig. Detta gör jag helt utan några uppoffringar så som jag upplever det, säger han.

Genomfört en svensk halvklassiker

Lasse tränar i dag minst en gång varannan dag, vilket har förändrat hans liv. Under 2019 genomförde han en svensk halvklassiker.

– Att jag lyckats är för att vi är ett gäng som umgås både privat och genom ViktVäktarna. Vi ger varandra stöd och support i både motvind och medvind och tipsar om mat och produkter som är bra för oss. Det är ovärderligt, säger han. 

I dag har han gått ned 80 kilo i vikt – en otrolig resa som han tackar sina vänner på ViktVäktarna för. Gastric bypass operationen behövde han aldrig göra eftersom hans resa redan från starten gick så bra. 

– Jag har mina vänner och ViktVäktarna att tacka för mina framgångar och att jag är där jag är i dag, säger Lasse.

Anna -32 kg

För Anna var det Lasses situation som fick henne att ta beslutet att gå till ViktVäktarna. Hon var orolig för Lasse och även benägen att ta tag i sin egen vikt. När hon ställde sig på vågen vägde hon 117 kg. Till slut gick både hon och Lasse till ViktVäktarna för att ta itu med problemet.

– Det handlade om liv och död, säger Anna.

Hon och Lasse gick på ViktVäktarnas möten varje vecka för att följa upp så de åt på rätt sätt och fick in träning och motion i vardagen. Och en stor fördel var att de kunde stötta varandra under programmets gång.

– Vi hjälpte varandra och peppade när någon inte orkade fortsätta, säger Anna.

Det bästa med ViktVäktarna är enligt Anna att ingenting ”förbjuds”. Efter några månader kom hon också till insikten att “det här ska jag göra resten av mitt liv”.
– Hade jag inte haft någon annan som höll koll på min vikt så hade jag inte fixat det, säger Anna.

Nyttigare måltider utan grädde gav 32 kilos viktminskning 

Maten är den största förändringen i Annas liv. Tidigare använde hon mycket grädde i matlagningen, något som hon trodde skulle resultera i en minskad matglädje. Men så var inte fallet.
– Utmaningen är att göra bra och SmartPoint-vänliga recept. Jag äter helst så ren mat som möjligt. Det är viktigare att prioritera min hälsa, säger Anna.

I dag har Anna gått ned 32 kg från att ha vägt 117 kg. Nu siktar hon mot att gå ned ytterligare 7 kg.

Annelie, -25 kg


Enligt Annelie själv var hon ”den mulliga tjejen som inte kunde köpa fina kläder”. Först peppades hon av sin syster Maria att gå med i ViktVäktarna, men tvekade till en början att gå med.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av det, säger Annelie.

Till slut gick hon med efter att personerna i hennes närhet hade så roligt under deras -möten.

– Det är ett val för livet. Jag kommer aldrig att sluta på ViktVäktarna, säger Annelie.

Inspirerades av Lasse

Annelie anser att den bästa hjälpen kom från hennes coach Ann-Helen som peppade henne under hennes viktnedgång. Dessutom inspirerades hon av Lasse som precis hade lyckats gå ned hela 80 kg.
– I och med att vi umgås privat, så blir det enklare när vi är flera som har samma tänk när vi träffas, säger hon.

Annelie har framförallt ändrat maten under sitt program med ViktVäktarna. Hon har dragit ned på fett, socker och snabba kolhydrater. Detta är något som har varit den viktigaste faktorn till att minska midjemåttet.

– Kosten står ju för 80 procent och träning för 20 procent, säger Annelie.

Eftersom Annelie är reumatiker så har hon hamnat i perioder där hon inte kunnat röra sig så mycket. Trots det så har hon lyckats gå ned 20 kg.

Disa, -31 kg


Annas dotter Disa visade i början en stor ovilja till att ställa sig på vågen. Hon ville helt enkelt inte veta vad hon faktiskt vägde. Till slut övertalades hon av Mia och Lasse att prova ViktVäktarna.

– Då bestämde jag mig för att jag skulle ge det en ärlig chans under ett år. Resultaten kom och efter det så fanns det ingen anledning att sluta, säger Disa.

Precis som sin mamma och de andra tog Disa kontakt med ViktVäktarnas coach Ann-Helen för att följa upp att hon åt rätt mat/måltider. Men hon ville fortfarande inte ställa sig på vågen för att följa utvecklingen av sin vikt.

– Vi löste det genom att Ann-Helen fick säga mellanskillnaden från föregående vägning. Sedan förde mamma in siffrorna i appen, säger Disa.

Stöttades av familjen

De andra medlemmarna och familjen stöttade Disa under resan, där hon fick tips och råd som har hjälpt dem att gå ned i vikt. Det bidrog till att vågen visade lägre vikt och sundare rutiner.

– Det ledde till att jag och Lasse nu går och simmar ihop en gång i veckan. Sedan tipsar vi varandra om recept, säger hon.

Medvetna val i köket som kock 

Eftersom Disa arbetar som kock har viktnedgången gjort henne mer medveten om vad hon faktiskt stoppar i sig under arbetstid. Även om Disa måste smaka på en del av maten så har hon lärt sig att kompensera för sitt kaloriintag.

Maria, -15 kg


Maria fick även hon tips av Lasse att gå med i

ViktVäktarna och följde med honom till ett av uppföljningsmötena i Anderstorp.  

– Jag tänkte: ”Det kan jag väl göra, man kan ju iallafall testa. Funkar det så funkar det”, säger Maria.

Det var just stödet från vännerna som fick henne att börja med planen för viktminskning hos

ViktVäktarna. Maria, som diagnosticerades med diabetes typ 2 för sju år sedan, gick också med i programmet för att slippa ta sprutor mot sjukdomen.

– När man faller så kan man få hjälp att komma på fötter igen. Man hjälper varandra med pepptalk, diskussioner och idéer, säger hon.

Ändrade kostvanor och planerade måltider 

Maria har under tiden med ViktVäktarna ändrat sina kostvanor helt. Hon äter mindre portioner och fokuserar på att äta mer grönsaker, samtidigt som mängden kolhydrater har skalats bort. Men sötsaker har faktiskt varit det enklaste att utesluta.

– Jag kanske har haft en fördel eftersom jag har diabetes, för jag äter inte något sött, säger Maria.

Även för Marias viktnedgång har coachen Ann-Helen varit viktig. 

– Jag har gått på nästan alla möten och Ann-Helen fångar upp ämnena så relevant och bra, säger hon.

Gått ned i vikt trots sjukskrivning

Maria har varit sjukskriven ett bra tag, vilket har påverkat hennes möjlighet till att motionera. Däremot har hon kunnat utöva ben- och fotgymnastik, samtidigt som hon har varit noga med kosten. Med allting inräknat så har hon lyckats gå ned 15 kg.

– Har man en positiv inställning kan man klara allt. Alla hjärnspöken får man putta bort, säger Maria.