Grön påskmat

Gör påsken till en färgglad vitaminbomb med härliga fräscha råvaror och härliga frukter. Påskmaten är lik det traditionella julbordet men på påsken äter vi mer fisk än rött kött. Varför inte satsa på en lite grönare påskbuffé i år? Låt dig inspireras!
Publicerad 21 mars 2016

Vegetarisk Jansson

Istället för en klassisk Janssons Frestelse kan du göra en variant med oliver som ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ. För att göra denna behöver du potatis, lök, urkärnade svarta oliver, matlagningsgrädde, mjölk och ströbröd. Allt hackas och varvas i en ugnsform innan gräddning. Vill du ha en vegansk version kan mejeriprodukterna enkelt bytas ut mot sojamjölk och sojagrädde. Den typiska smaken sitter i kryddningen så du kan också använda aubergine, rotfrukter eller sojastrimlor som alternativ till oliver.

Fräscha sallader

Att ha fräscha sallader gör påskbordet lite nyttigare och fräschare. En vanlig isbergssallad med tomat och gurka känns inte så festligt så du kan ta tillfället i akt att pröva en roligare och lite annorlunda sallad. En mango- och myntasallad ger spännande smaker. Vill du ha en mer matig sallad kan en quinoa- eller matvetesallad med avokado och valnötter passa bra. En mättande sallad gjord på linser och rödbetor toppat med pinjenötter och parmesan är ett lite lyxigare och matigare alternativ.

Pajer

Pajer är en riktig klassiker på bufféborden och på påsken kan du passa på att göra gröna och goda pajer. Ost- och broccolipaj, italiensk paj med soltorkade tomater och oliver eller en traditionell västerbottenpaj är populära vegetariska varianter. Du kan också göra minipajer med exempelvis primörer och rostade pinjenötter, grönkålspaj eller sparrispaj med parmesan. Ingredienserna i en paj kan varieras i det oändliga efter tycke och smak och de flesta recept går även att göra helt veganska. Vill du göra pajdegen nyttigare kan du använda fullkornsmjöl (till exempel dinkel), olivolja, kesella och lite salt.

Fruktsallad

En fräsch fruktsallad är perfekt att ha med på påskbuffén. Skiva apelsiner, äpplen och fikon och toppa med pekannötter. Fruktsallad kan du variera precis efter tycke och smak, blanda frukter, bär och nötter efter vad du och dina gäster gillar. Ett utmärkt alternativ som passar alla då det är både laktos- och glutenfritt.

Mumsig mango

En mogen mango är som godis i sig och väldigt gott att äta precis som den är med den naturliga sötman. Skiva upp, garnera med myntablad och redo att serveras. Stick en tandpetare i bitarna så är det ett perfekt tilltugg på buffébordet. Den gula färgen piggar upp ett påskbord. För en lyxig variant kan du göra mangomousse och servera i höga glas. Moussen gör du genom att mixa mango med citronsaft och matyoghurt. Innan servering kan du garnera med lite kakao.