Testa den här 3 minuters meditationen

Det är gratis, det är lätt och det kan göras överallt. Varför inte testa lite medveten meditation?
Publicerad 31 oktober 2018 | Uppdaterad 9 augusti 2022
3 minuters meditation

Vi behöver alla ta lite tid för att samla tankarna, och många människor har glädje av en övning som kallas medveten meditation. Det är en väl beprövad stresshanteringsteknik som bidrar till att minska oro, stress och depression – men hur går det till?
I korthet handlar det om att lära sig att ”befinna sig i nuet” och att bekräfta de tankar och känslor som dyker upp och sedan släppa dem. Tanken är att du fattar bättre beslut om du inte fokuserar på det som redan har hänt eller oroar dig över framtiden.

Vill du testa men vet inte riktigt hur – eller när?

”När vi är stressade och oroliga kan vi fastna i en överväxel och blotta tanken på att ta 20 eller ens 10 minuters paus för att meditera känns befängd – men det kan göra stor skillnad för ditt mående att bara avsätta ett par minuter av din dag åt dig själv”, säger Marina Grazier, medgrundare till det brittiska företaget The Mindfulness Exchange.

”Genom att exempelvis fokusera på andningen kan vi lära oss att stänga av autopiloten som de flesta av oss blint följer i vardagen och få insikt om våra tankar och beteenden”, säger hon.

Så, vad väntar du på?

Testa den här korta andningsövningen…
  1. Sitt rakt upp i en stol eller stå upp. Blunda.
  2. Fokusera på din andning och fundera på detta: Vad tänker jag på just nu? Vilka känslor upplever jag? Hur känns det i kroppen (är exempelvis nacken stel)? Försök inte ändra något, bli bara medveten om det du upplever och släpp det sedan.
  3. Begränsa nu ditt fokus till de känslor som andningen skapar i magen – den växer när du andas in och blir mindre när du andas ut. Fortsätt andas som du gör.
  4. Fokusera nu på att bli medveten om hela kroppen och kroppens plats i rummet (eller var du nu befinner dig) – tänk på det som att hela din kropp andas. Börja sedan långsamt röra på fingrar och tår, öppna ögonen och fortsätt med din dag med en uppiggad känsla.