3 steg för att skapa bestående goda vanor

Gör hälsosamma beteenden till en naturlig del av din vardag.
Publicerad 19 maj 2020

Borsta tänderna är en hälsosam vana som du inte behöver fundera över. Du bara gör. Men som barn var det inte lika självklart. Du behövde bli påmind om det och öva på det tills det blev till en daglig rutin som du bara gör. Så hur kunde det bli en automatisk vana? Och hur kan du tillämpa samma teknik på andra vanor som du vill få till, såsom att äta hälsosamt och motionera? Du skapar en beteende-loop.

3 snabba fakta

  1. Att ha etablerade hälsosamma vanor att luta sig tillbaka mot hjälper oss när vi är stressade och trötta eftersom de inte kräver någon medveten ansträngning eller tanke.
  2. Enkla beteenden går snabbare att göra till vanor - så en bra strategi är att börja med något litet och bygga vidare på det. Vanan att t ex göra matlåda av middagsresterna, eller att stoppa ner en frukt i väskan innan du går hemifrån är lättare att skapa jämfört med att göra det till en vana att byta om till träningskläder och ge sig ut på en löprunda efter jobbet.
  3. Till en början kan det vara ansträngande att utveckla en ny vana, men ju oftare du upprepar den desto lättare blir det.

Att göra

Börja med att välja ett beteende som du vill ska bli till en automatisk vana. Identifiera sedan vad signalen ska vara och försäkra dig om att där finns en belöning som gör det värt.

  • Signalen. Hitta något i dina dagliga rutiner som kan utgöra signalen att göra beteendet. T ex “När jag ätit frukost ska jag gå till badrummet och borsta mina tänder”.
     
  • Beteende. Snabba, görbara beteenden (som t ex att borsta tänderna) är mest effektiva för att skapa vanor. Så välj något enkelt du kan göra varje dag som tar mindre än fem minuter. Gör detta varje gång du får signalen.
     
  • Belöning. Detta gör beteendet värt att upprepa. Belöningen kan vara en fysisk upplevelse (”Jag har god andedräkt”) eller känslomässig (”Jag är glad att mina tänder känns rena”). Det är den här cirkeln av signal – beteende – belöning som skapar en vana. Och ju fortare du märker fördelarna det ger, desto troligare att du vill upprepa beteendet.