[{"type":"span","children":[{"text":"Lär dig mer"}]}]

Ett program anpassat för dig!

ViktVäktarnas program hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du äter maten du älskar och lever livet fullt ut.

6 tips för att hålla dig på banan när du jobbar hemma

Med de här tipsen undviker du fällorna
Publicerad 19 mars 2020

Skicka ett mail, öppna kylen. Skicka ett mail, öppna skafferiet. Skicka ett mail, öppna snackslådan. 

Låter det bekant? Att jobba hemifrån när du inte är van vid det kan rucka på dina bra vanor och få dina matrutiner ur balans. Oavsett om du är sjuk, tar hand om barn eller tillbringa mer tid hemma av någon annan anledning är det svårt att undvika att äta när du blir uttråkad eller prokrastinerar. För att hjälpa dig att fortsätta på rätt spår hemma kommer här några tips från oss. 

1. Sätt upp en plan

Låt oss vara ärliga: Du kommer antagligen att småäta lite mer mellan de vanliga måltiderna nu – och det är helt ok! Genom att du är medveten om ditt beteende behöver du inte känna att du går ifrån planen helt när du tar några extra bitar frukt, men gör upp en plan så att du fortsatt har kontroll. Bara för att du är hemma behöver du inte vända allt upp och ner. Fundera på vilka tider du äter i vanliga fall, och försök hålla dig till dem. Brukar du äta lunch  kl 12 och mellanmål kl 15, fortsätt med det hemma. 

Om du vet att det snart är dags för ett mellanmål är det lättare att motstå frestelsen att börja rota i skåpen. Vi brukar rekommendera att äta med ungefär 3 eller max 4 timmars mellanrum så att du inte är vrålhungrig när du ska äta, eftersom det kan göra att du äter för mycket. 

2. Ta dig tid att förbereda

När du får ett akut sug efter något att äta, kommer inte de smutsiga och oskalade morötterna i kylskåpet se direkt lockande ut. Planera i förväg genom att på morgonen förbereda bra snacks så att du enkelt kan göra bra val under dagen. 

Se till att alltid ha Pointsvänliga alternativ, som kokt ägg, eller förberedda grönsaksstavar i kylskåpet. Du kan också förbereda små snackspåsar eller burkar för att hålla koll på portionerna. Fixa lite god frukt som vindruvor, äppelklyftor eller tärnad mango och ställ i kylen. Om du är hemma med barnen, involvera dem och låt dem vara med och välja. För lite extra lyx kan ni dippa frukt, som äppelskivor i nötsmör. 

3. Förlita dig på frukt och grönsaker

Har du redan ätit ditt planerade mellanmål och är fortfarande sugen? Se till att nästa sak du stoppar i dig är något på Nollpointslistan. Oavsett vilken plan du följer finns det mängder med alternativ som kan stilla ditt sug utan att ta av din budget. Dessutom är grönsaker som selleri, rädisor och gurka fulla av vitaminer, mineraler och fibrer – ytterligare en anledning att äta dem. Tips – strö över lite salt för extra smak. 

4. Bestäm en plats

Istället för att äta framför datorn, sätt dig vid köksbordet eller på någon annan lämplig plats där du brukar äta. Stäng av ljudet på din telefon för att kunna fokusera på och njuta av det du äter. Är vi distraherade när vi äter tenderar vi att äta för mycket eftersom vi lätt missar mättnadssignalerna.  

5. Håll sötsakerna utom synhåll

Vi vill alla ha något sött lite då och då, men att förvara en burk med brownies så att du ser den hela tiden kommer göra det otroligt svårt att motstå. Förvara biten du tänkt äta i kylen eller skafferiet där du inte ser den, och resten av bitarna i frysen så håller de sig till ett annat tillfälle. 

6. Ta rast

När vi jobbar hemifrån försvinner de naturliga rasterna vi annars har på jobbet, t ex när du pratar med en kollega när du hämtar kaffe i köket. För att må bra behöver vi ta både fysiska och psykiska raster. Istället för att vänta på att du av ren trötthet dras till kylskåpet, se till att planera in raster. Stäng igen datorn, ta en andningspaus, gör några benböj, eller ta en promenad runt kvarteret. Det här är extra viktigt om du är stressad, när du kanske inte tycker att det finns tid.