7 tips för att hantera stress

Om du känner dig stressad kan det påverka din viktresa. Med hjälp av nedan tips kan du hantera stress och fortsätta mot dina mål.
Publicerad 3 oktober 2019

Studier visar att långvarig stress kan leda till att människor väljer sämre mat, överäter och går upp i vikt. Och det gör oss mindre glada. En sak som kan hjälpa är att inse att alla blir stressade. Ingen är immun mot det. 

Även om du inte kan välja bort stressiga perioder kan du välja hur du vill svara på dem. Det första steget är att ta ett steg tillbaka, observera situationen och notera vilka känslor du upplever. Därefter kan du ta dig an en mer hjälpfull strategi.

Prova någon av nedan vetenskapligt beprövade strategier nästa gång du känner dig stressad:

1. Andas ut
Ta några minuter till att fokusera på din andning. Du kan göra detta själv eller genom att använda någon av de guidade mindsetövningarna i ViktVäktarna® appen (de finns under Min dag). De varar bara några minuter och du kan lyssna på dem när som helst och överallt.

2. Upplev naturen
Att spendera tid i naturen kan minska känslan av stress. Gör det som är möjligt för dig, ta en kort promenad i en park eller ger dig ut på en vandring. Koncentrera dig på vad du ser, hör, känner och doftar. Gör upplevelsen ännu bättre genom att lämna telefonen hemma (eller stäng åtminstone av den).

3. Använd dina erfarenheter
Tänk tillbaka på liknande stressiga situationer du upplevt tidigare. Hur hanterade du dem? Kanske var det genom att prata med vänner, gå på yoga eller kela med ett husdjur. Vad som än hjälpte dig då kan fungera även nu.

4. Tänk ett varv till
Om du haft en tuff arbetsdag, förtjänar du då verkligen en pizza? Fundera över om pizzan verkligen kommer att få dig att må bättre - eller får den dig till och med att må sämre senare? Stanna upp och tänk efter vad du vill göra.

5. Var snäll mot dig själv
Undvik att skuldbelägga dig själv om du är benägen att falla tillbaka i ett ohälsosamt beteende för att du är stressad. Stress är en naturlig del i vårt liv och du är definitivt inte ensam om att uppleva det. Var snäll mot dig själv - att skuldbelägga dig själv kan istället öka spänningen och stressnivån.

6. Hör av dig
Ett beprövat sätt att hantera tuffa perioder är att få stöd från de som bryr sig om dig. Ring eller skicka ett meddelande till en vän eller familjemedlem. Du kan berätta om din situation eller bara uppdatera varandra på livet. Oavsett vilket så kommer du troligen att må bättre.

7. Sätt mål
Om du är benägen att känna dig stressad över allt som ska göras i samband med semestern varje år kan du använda teknikerna ovan för att ta reda på hur du bäst kan hantera känslan av stress. Pinpointa några tips för att förbereda dig själv för en hektisk period - och undvik stress.