9 tips för en bra dag

Allt hänger ihop - mat, motion och sömn behövs för vårt välmående och för att vi ska lyckas med viktminskningen.
Publicerad 4 februari 2019

En bra dag börjar med en god natts sömn. Och en god natts sömn föregås av att vi är behagligt trötta i både kroppen och knoppen. För att orka röra oss behöver vi äta bra. Allt hänger ihop - mat, motion och sömn behövs för vårt välmående och för att vi ska lyckas med viktminskningen.

SOV GOTT

Normalt sett behöver vi 6-9 timmars sömn per natt. Skapa rutiner som gör att kroppen känner igen att det snart är läggdags, och att det är dags att skicka ut sömnhormoner. Här tipsar vi om hur du kan få en god natts sömn.

1. FINN DIN RYTM

En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig ungefär samma tid varje dag. Om du har svårt att somna på kvällen eller vakna på morgonen
kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt. Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött.

2. I RÄTT SÄNG

Ha en säng, kudde och täcke som är anpassade efter dig. Sovrummet ska vara mörkt, tyst och svalt (14-18°).

3. VARVA NER

Skapa en lugn stämning en stund innan läggdags. Stäng av tv och dator, lägg ifrån dig mobil och surfplatta och dämpa belysningen. Låt hemmet bli tystare och gör sådant som får dig avslappnad såsom t ex läs en bok eller ta en dusch.

VISSTE DU ATT…
Tillräcklig sömn ökar kroppens motståndskraft och gör dig mindre mottaglig för sjukdomar. Det lönar sig alltså att sova.

DAGS FÖR FRUKOST

Idag hoppar många över frukosten eftersom de känner sig stressade eller för att de anser att den inte är nödvändig. Frukosten ger dig energi att ta dig an dagens uppgifter och underlättar för dig att göra bra val resten av dagen. Ät t ex yoghurt, ägg, gröt och fullkornsbröd - då ger du kroppen näring samtidigt som du gör bra val för vikten.

4. VÄNTA MED FRUKOSTEN

Vaknar du utan aptit? Vänta då med din frukost. Förbered något att äta på tåget eller i bilen, eller ät när du kommer till jobbet. T ex ägg, yoghurt med müsli, overnight oat eller mackor. Det finns praktiska burkar och behållare att förvara din frukost i under transport.

5. VAR FÖRBEREDD

Duka redan kvällen före, koka äggen, häll upp havregryn och vatten i en kastrull och ladda kaffekokaren. Då behöver du bara sätta på spisplattan och trycka igång kaffekokaren på morgonen.

6. VARIERA MERA

Har du tröttnat på gröten eller pålägget? Prova något nytt! I vår app hittar du mängder med frukostförslag.

MOTIONERA MERA

Motion ökar ditt välmående och ger dig många positiva hälsoeffekter. Om du rört på dig sover du bättre. Och är du utvilad gör du oftast bättre matval. Allt hänger ihop. Ändå är det motionen som många prioriterar bort när tiden är knapp. Här tipsar vi om hur du kan få in motion som en rutin i din vardag.

7. FÖRBERED TRÄNINGEN KVÄLLEN INNAN

Bestäm dig för vad du ska träna, var, när och med vem. Lägg fram träningskläderna eller packa väskan. En planerad träning ökar chansen att den blir av.

8. GÅ OCH LÄGG DIG TIDIGARE...

...och därmed gå upp tidigare och passa på att motionera på morgonen. Fördelen är att du ökar cirkulationen efter natten, gör kroppen redo för dagens aktiviteter och inte minst – att träningen redan är gjord.

9. VARDAGSMOTION

Ta vara på alla tillfällen till vardagsmotion. Du har hört det förr – ta trapporna, ställ bilen och ta cykeln kortare ärenden, res dig ur soffan, stå upp och arbeta.