Då är det dags att ta en paus från viktminskningen

Det finns många bra anledningar till att ta en paus och lära sig hur man framgångsrikt håller vikten
Publicerad 10 maj 2019

Ingen trycker gasen i botten hela tiden. Du behöver pauser för att hämta andan eller att bara vara och detsamma gäller för din viktminsknings- och hälsoresa. Oavsett om du har nått stora framgångar eller om det gått lite trögare än du hoppats kanske du når en punkt då du behöver stanna upp och få ny energi till kropp och knopp.

Och det är ok.

Du har alltid ett val att skifta fokus till att stå stilla i vikt, det gäller alltså inte enbart när du har nått din målvikt. Nyckeln är att göra det avsiktligt så att du inte förlorar farten helt och hållet. Det är inte en paus eller ett sidosteg i din framgång, det är ett annat steg på din resa.

Att avsiktligt stå stilla i vikt betyder att du tar bort ditt fokus från viktminskning och istället firar framgångar när du håller vikten stabil. Det stoppar inte de framsteg du gjort utan det är en del av processen och en viktig färdighet.

Det är bra att känna till att avsiktligt bestämma sig för att stå stilla i vikt skiljer sig från att ofrivilligt stå stilla i vikt. Under sådana ofrivilliga perioder vill vi gå ner i vikt, medan när vi medvetet väljer att stå stilla är målet att hålla vikten stabil.

När och varför

Du kan säkert komma på flera anledningar till varför du skulle vilja stå stilla i vikt under en period. Kanske känner du dig stressad eller har dålig motivation. Eller så kan det handla om timing, viktminskning är kanske inte din största prioritet under vissa tider (semester, hektisk period på jobbet, kaos hemma). Eller så vill du helt enkelt få erfarenhet av vad som krävs för att stå stilla i vikt så att du känner dig säker på att du har förmågan att stanna på din målvikt när du väl nått den.

Plan för att hålla vikten framgångsrikt
  • Åta dig att ha som mål att stå stilla i vikt. Om du kommer på dig själv med att hoppas på att gå ner i vikt är du troligtvis inte redo att fokusera på att hålla vikten för tillfället.
  • Håll kontakten med ditt nätverk. Fortsätt att gå på workshops och besök Community i appen  för att få idéer och motivation från likasinnade medlemmar. Studier visar att gå på gruppmöten (likt ViktVäktarna® workshop) hjälper människor att bibehålla sin viktminskning.
  • Fortsätt att väga dig varje vecka och ta snabbt tag i små viktökningar. Om du ser att siffrorna på vågen går upp (1,5-2 kg) är det bra att ta till de vanor du är bekant med, såsom att registrera i appen, för att komma tillbaka på banan.
  • Håll dig aktiv och gör sådant du gillar. Forskning visar att fysisk aktivitet är den enskilt bästa faktorn för vem som håller vikten och vem som inte gör det.
  • Fira framgångar kopplat till att hålla vikten. När vi går ner i vikt kan vi fira varje gång vågen visar minus. När vi står still i vikt kan belöningen kännas mindre rolig eftersom vi är ute efter att vågen ska vissa samma siffra varje gång. Försök att hitta andra milstolpar att sträva efter och fira. Fira till exempel när du stått still i vikt i en vecka, och sedan i två, och sen tre…

Under din jämviktsperiod kommer du att behöva ha ditt ”varför” tydligt för dig. Att stå stilla i vikt är ett annorlunda mål jämfört med att gå ner i vikt. Kanske är ditt ”varför” fortfarande detsamma, men kanske har det förändrats. När du påbörjar jämvikt är det bra att se över ditt varför och att ofta reflektera över det under den här delen av din resa.