Digital detox - stäng av bruset ett tag!

Känslan av att alla andra är så lyckliga och har så härliga liv kan öka när man spenderar mycket tid på sociala medier. Ta en paus från flödena ibland!
Publicerad 28 augusti 2017

Det är inte alls konstigt att vi har svårt att låta bli våra telefoner. Varje gång det händer något i våra i sociala medier, en kommentar eller några nya likes, så får vi en dopaminkick i hjärnan, en känsla av belöning.

Kontrollera ditt användande istället för att de sociala medierna kontrollerar dig. Och upplev skillnaden.

5 enkla steg för dig som vill göra en digital detox!

  1. Fundera på om det är en dag, en helg, en vecka eller månad du vill stänga av. Det kan vara smart att testa sig fram. För en del räcker det med en dag i veckan, medan andra tycker en månad eller två per år är det bästa, t ex sommar och jul/nyår.
  2. Bestäm en ungefärlig tidpunkt och en maxtid varje dag under pausen, då du kan gå in och hantera e-post, kolla väder, nyheter eller något annat relevant. Exempelvis ViktVäktarnas® Community, som kan vara viktigt att behålla för din viktminskningsmotivations skull!
  3. Gå igenom dina kanaler på telefonen. Radera de appar som du upplever kontrollerar dig mest. De kan återinstalleras senare!
  4. Stäng av notiser i nyhetsappar och dylikt. Självklart ska du ha koll på omvärlden, men det kan du också ha om du slår på radion när det sänds nyheter!
  5. Sist men inte minst, skriv ner sådant du vill använda all frigjord tid till! Kan det vara motion, bläddra i kokböcker, ringa någon du länge velat prata med? Eller vill du prova på att köa eller åka kommunalt utan att slita fram telefonen? Känn dig för. Och kom ihåg, tystnaden kan göra underverk!