Förvandla motgångar till en nystart

Steg 1: Radera ordet ”fel” från din hjärna.
Publicerad 28 januari 2021

Det känns otroligt att fixa något på första försöket – så sägs det i alla fall. För de flesta av oss är det inte så som livet fungerar. Verkligheten är att framgångar sällan följer en rak linje. Vissa dagar gör vi stora framsteg mot våra mål. Andra dagar stannar vi eller tar ett steg tillbaka.

Även om vi förstår att det är normalt med motgångar, kan vissa motgångar göra oss så besvikna att vi känner att våra mål verkar helt utom räckhåll. Men vad händer om vi betraktar motgångar på ett annat sätt – som möjligheter att lära oss och växa?

Det är faktiskt precis vad de är, säger Suzanne Phelan, PhD, som är professor i kinesiologi och folkhälsa på California Polytechnic State University. Med rätt tillvägagångssätt kan motgångar berika våra vägar till framgång på sätt som vi kanske annars inte hade upplevt, säger hon. Här delar Phelan och andra experter sina bästa råd om att använda motgångar för att göra framsteg.

Rita en startlinje precis framför dig.

Om du kommer på fel väg mot dina mål, kan det ibland kännas som att du halkar tillbaka. Som tur är finns det ett annat – mer konstruktivt – sätt att se på det, säger den kliniska hälsopsykologen Robyn Pashby, PhD, grundare av rådgivningskliniken DC Health Psychology i Bethesda, Maryland. I stället för att se det som ett misstag, kan du se det som en nystart. Själva uppfattningen om en vändpunkt kan ge människor kraften att vilja göra förändringar, enligt en studie från 2014 i tidskriften Management Science. Så om du inte har tränat på tre veckor, ge dig själv beröm för att du vill ut på den där lilla rundan, säger Pashby. Sedan kan du omformulera det aktuella ögonblicket som vändpunkten som återskapade din träningsmotivation. Det är en ny dag. Du fixar det.

Öka självmedkänslan med flexibilitet.

Det kan vara till hjälp att uppmuntra dig själv att se små motgångar som möjligheter, när det gäller att skapa flexibilitet kring framgång. När du är mer flexibel när det gäller att definiera framgång – särskilt din personliga framgång jämfört med andra personers framgångar – kan det vara lättare att utöva självmedkänsla, förklarar Phelan. Exempelvis: Du är mindre benägen att anklaga dig själv för ett avbrott i din träningsrutin när din idé om framgång inte är ett strängt ”Jag ska springa 13 km i veckan” utan ett mer flexibelt ”Jag ska promenera i 30 minuter tre dagar den här veckan för att få en baslinje, och sedan bestämma om jag ska öka eller gå tillbaka från nästa vecka, beroende på hur det går”.

”Spola tillbaka bandet” och sluta skuldbelägga dig själv.

Efter att ha fått en motgång, kan det vara lockande att skylla på oss själva. När man har ätit för många kakor tänker man: ”Jag har ingen självbehärskning.” När man har hoppat över träningspass i en vecka tänker man: ”Jag är lat.” Phelan säger att sådana uttalanden inte bara är ovänliga, utan de är även felaktiga eftersom de inte tar hänsyn till de otaliga faktorer som ligger till grund för våra dagliga val.

För att dra lärdomar utan att anklaga dig själv, kan du låtsas som att du spolar tillbaka en video som spelar in hela din miljö. Tryck på ”spela upp” och titta. Du ser att du sträcker dig efter kakorna, men vad mer lägger du märke till? Kanske lämnades kakorna framme på bordet av en familjemedlem. Kanske är tv:n på med nyheterna på hög volym, vilket alltid stressar dig. Det kanske är dåligt väder den dagen, och du är rastlös och uttråkad eftersom du inte kunde njuta av din vanliga promenad. När du väl har sett hela sammanhanget, är det inte så konstigt att dessa kakor verkade frestande.

Genom att spola tillbaka bandet kan du gå tillbaka och identifiera de punkter där det ofta går fel. Det kan hjälpa dig till ett mer önskvärt resultat nästa gång, säger Phelan. I framtiden kommer du att vara mer benägen att lägga kakorna i skafferiet, ta en paus från nyheterna och komma på några idéer om inomhusträning att göra på regniga dagar.

Behandla din resa som tandborstning.

Har du någonsin råkat missa att borsta tänderna? Det händer oss alla: Du är utmattad efter en lång dag och innan du vet ordet av ligger du utslagen på soffan hela natten. Tänk nu tillbaka på din respons följande morgon, säger Pashby. Det är möjligt att du vaknade, borstade tänderna och fortsatte dagen som vanligt – utan att se den överhoppade tandborstningen som ett personligt misslyckande. Varför? För du inser att tandvård består av en rad små åtgärder som vidtas upprepade gånger under lång tid, säger Pashby.

Det kan hjälpa att tänka på din hälsoresa på samma sätt, fortsätter hon. I många fall är det inte själva motgången som får oss att spåra ur. Det är övertygelsen om att det är ”allt eller inget” och att vår framgång beror på ett särskilt tillfälle. Lyckligtvis har våra resor mer svängrum. Använd detta för att få koll på läget och fortsätt sedan på din väg.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.