Fyll på med positiv energi

Att slappna av innebär för de flesta av oss att surfa runt, kolla på tv eller spela något spel på mobilen eller scrolla igenom instagram-flödet. Men är det verkligen avslappnande?
Publicerad 9 november 2015

Att slappna av innebär för de flesta av oss att surfa runt, kolla på tv eller spela något spel på mobilen eller scrolla igenom instagram-flödet. Men är det verkligen avslappnande? För att kunna orka med vardagen, att träna, handla mat, laga mat, arbeta och ta hand om dig själv och andra så behöver du återhämtning. Prestation och vila går hand i hand och är precis lika viktiga.

Slösurfande
Att titta på tv, surfa på datorn eller hålla på med mobilen kan verka avslappnande, men i själva verket fyller du hjärnan med intryck, snabba bilder, information att ta in och ta hand om. Hjärnan måste arbeta med all information, även om den ter sig oviktig och glöms bort. Faktum är att detta överflöd av information gör att både minne och koncentration kan försämras. Överstimuleringen leder till att ämnen som kortisol och adrenalin ökar. Hjärnan får svårare att fokusera när det ständigt fylls på med ny information. Det är inte för inte allt fler blir utbrända och har problem med stress när vi aldrig kopplar ur.

Vad laddar ditt batteri
Elektroniska apparater behöver laddas med jämna mellanrum beroende på hur mycket du använder dem. Likadant är det med din kropp och hjärna. Den laddar ur och till slut finns det inte mer energi att ta av. Att gå minus på energi-kontot kan resultera i både utbrändhet och depression. Så ladda upp innan du laddar ur helt genom att hitta ditt sätt att fylla på med positiv energi.

Meditation
Något så enkelt som att sitta och andas i 10 minuter med slutna ögon kan göra underverk för dina stressnivåer. Att meditera kan för många te sig främmande, något för munkar som har gott om tid för introspektion eller hippies med korslagda ben. Men faktum är att i alla religioner finns en motsvarighet för meditation, till exempel bönen, både i kristendomen och islam, fyller samma funktion. Det är en tid för eftertanke och reflektion, skillnaden är bara vad det kallas. Det är något som alltid varit viktigt för människan. Att ta dig tid att bara följa andetaget några minuter om dagen ger dig en stund att varva ner och ta det lugnt. Några minuter är bättre än inget.

Aktiv vila
Att meditera kanske inte passar dig, du kanske är för rastlös för att sitta still och blunda utan får mer energi av att röra på dig och aktivt göra något. Att ladda batterierna kan lika gärna vara att åka skidor som att virka, beroende på vad som får dig att släppa alla måsten just för en stund och bara fokusera på det du gör här och nu. Ett träningspass, en promenad eller att läsa en bok kan fylla på med energi så att du orkar och har lust att hålla kursen och nå dina mål, oavsett vilka det är.