Gå ner i vikt – bara en av många fördelar med att satsa på hälsan

Fokusera på din hälsa så kommer du även att få en hälsosam vikt. Det låter så enkelt, inte sant? Men faktum är att det är just så.
Publicerad 3 september 2019

Den som lyckas ändra sin inställning till sina vanor kring mat och motion – som förstår att det handlar om att ändra vanorna för att faktiskt må bättre snarare än gå ner i vikt – den kommer att lyckas. År efter år efter år. ViktVäktarna® handlar om att få hjälp att påbörja en resa mot en positiv och långsiktig förändring med mål om att få bättre hälsa. Att röra sig mer, att äta bättre, att varva ner och att känna efter. Viktminskningen kommer ändå, som en tacksam och välkommen bonus. Och inte bara det, en mängd andra fördelar kommer på köpet när du en gång för alla ställer in dig på en hälsosam livsstil. Här listar vi tre av dem:


1. Du får mer energi och ett bättre humör
När du förbättrar din hälsa genom att motionera, äta mera hälsosamt och sova mer laddar du dina batterier på rätt sätt. Resultatet? Du får mer energi! Fysisk aktivitet har en positiv inverkan vid psykiska besvär som ångest och depression – ja, du kan till och med förebygga utbrändhet genom att röra på dig mer. När du rör på dig sätter du även igång tarmarnas funktion. Förutom att majoriteten av vårt immunförsvar finns i tarmen, så produceras hela 95% av serotonin i tunntarmen, ett hormon som påverkar vårt humör.


2. Bättre hälsa stärker ditt självförtroende
Studier har visat att personer som subjektivt upplever att de har en god hälsa, också har ett bättre självförtroende. När du börjar leva hälsosamt kommer du också att börja trivas bättre i dig själv. När du mår bättre blir du gladare och får en bättre livskvalitet.


3. Ett nytt, hälsosamt liv ger dig trygghet och mindre hypokondri
Med mer motion, förbättrade matvanor och avhållsamhet från rökning kan vi, enligt Världshälsoorganisationen WHO, förebygga hela 90 procent av alla former av typ 2 diabetes, 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomar och 30 procent av alla cancersjukdomar. Fysisk aktivitet förbättrar sockerupptaget, sänker blodtryck och stärker skelettet. En viktminskning på t.ex. 8 kg innebär 8 mjölkpaket mindre att släpa runt på! När det är lättare att röra på sig gynnar det även den fortsatta viktminskningen. En god och hälsosam kost förbättrar minnet, minskar risken för olika sjukdomar och hjälper dig att gå ner i vikt. En viktminskning innebär ofta förbättrad sömn, vilket leder till att du tar bättre beslut.

10% - viktig framgång för dig!

Att leva med övervikt är förenat med en mängd riskfaktorer och redan vid en 10% viktminskning är dessa risker lägre. Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att:

• Kolesterolvärden kan sänkas.

• Belastningen på leder blir mindre.

• Ofta sänks blodtrycket vilket kan medföra att risken för hjärtinfarkt minskar.

• Man löper mindre risk för att utveckla diabetes.

Men allt det här visste du väl redan? Och det är ju det som är så fantastiskt. När du börjar leva ett hälsosammare liv hjälper du inte bara din kropp att må bättre. Du stärker också din egen trygghetskänsla genom att förbättra din egen hälsa. Man kunde nästan säga att en bättre hälsa motverkar hypokondri, eftersom du oroar dig mindre för att bli sjuk och känner dig friskare.