Håll formen under semestern

Semestern närmar sig med stormsteg och många ser fram emot att ladda batterierna och komma in i en lugnare lunk. Semester är dock ingen ursäkt för att lägga träningen på hyllan.
Publicerad 9 november 2015

Semestern närmar sig med stormsteg och många ser fram emot att ladda batterierna och komma in i en lugnare lunk. Semester är dock ingen ursäkt för att lägga träningen på hyllan. Istället bör man passa på att träna när man för en gång skull har tid och ork. Utnyttja träningsmöjligheterna som ges, vare sig du är i sommarstugan, i husbilen eller på en tropisk ö.

Semesterfällan
Det är lätt hänt att man äter och dricker mer än normalt under semestern. Om man till på köpet slutar träna börjar kilona snart sätta sig. Att slappna av och ladda batterierna behöver inte innebära att man blir liggandes på stranden i två veckor. Utnyttja semestern till att hålla igång kroppen och förbränningen. Försök att vara minst lika aktiv som du brukar, men byt gärna ut den vanliga motionen mot mer semesteranpassade aktiviteter.

På land
En löprunda är alltid ett bra alternativ, men i sommarvärmen är det inte alltid man känner för att springa. Misströsta dock inte, det finns många andra effektiva träningsformer man kan ägna sig åt.

Vandringar - Långa vandringar kan kombineras med sightseeing och kvalitetstid med familj och vänner. Det är en skonsam motionsform och optimal träning om man vill gå ned i vikt. Förbränningen stiger nämligen utan att hungern ökar i samma utsträckning som vid mer intensiv träning. Speciellt bra är vandringar i kuperad miljö.

Styrketräning: Kombinera gärna vandringen med några styrkeövningar. Armhävningar, benböj, benlyft, situps, utfall, upphopp, plankan och dips mot en stol är övningar man kan göra var som helst. Ladda ned en träningsapp med instruktioner till mobilen och kör ett pass på hotellrummet eller ute i det gröna.

Cykling - Hyr cyklar och tillbringa en dag med att utforska omgivningen på två hjul. Cykling är en bra träningsform som passar alla, oavsett konditionsnivå. Det tränar underkroppens stora muskelgrupper effektivt. Dessutom ger det en jämn belastning utan stötar och snabba vändningar och belastar därför inte lederna på samma sätt som till exempel löpträning.

Strandträning - En promenad eller löprunda i sanden kan bli ett rejält träningspass. Det mjuka underlaget gör att benmusklerna måste jobba hårt och förbränningen ökar rejält. För ännu effektivare träning kan man gå eller springa i vattenbrynet med vatten upp till knäna eller ta ett intervallpass i den mjuka sanden. Spring så snabbt du kan i en halv minut, vila en halv minut. Upprepa så länge du orkar.

Yoga – Yoga är en utmärkt träningsform för semestern. Ett yogapass på stranden en tidig morgon gör gott för både kropp och själ. Välj gärna lite tyngre yogaövningar med inslag av styrketräning och fokus på bålmuskulaturen. Hitta en yogavideo online eller ladda ned en app med olika övningar och ta med dig ut.

I vattnet
Surfing – All typ av surfing är bra träning för hela kroppen. Framför allt stärker det den viktiga bålmuskulaturen. Passa på att gå en kurs i kitesurfing, vindsurfing eller paddelsurfing.

Paddling och rodd - Ta en kajakutflykt med hela familjen. Det är ett roligt sätt att spendera tid tillsammans och uppleva nya miljöer. Rodd och paddling är effektiv förbränningsträning som dessutom stärker hela överkroppen, framför allt rygg- och axelmusklerna.

Simning – Simning är en av de mest skonsamma motionsformerna som samtidigt ger effektiv träning för hela kroppen. Dessutom får du gratis förbränning eftersom kroppen måste lägga energi på att hålla värmen. Simma gärna i intervaller med en minut maxtempo och en minut lugnare tempo. Variera olika simsätt för att träna hela kroppen.