Håll vikten under semestern

Semesterdags? Ta inte semester från din viktminskning!
Publicerad 9 november 2015

Semesterdags? Ta inte semester från din viktminskning!
Visst kan du välja att sätta mindre fokus på hälsosam mat och ta lite ledigt från ramarna, men om du helt släpper tankarna på ditt mål att bygga upp en sundare livsstil är risken stor att du kommer hem med mer vikt än du åkte iväg med – inte enbart på bagagevågen.

Din hälsosamma semester startar redan innan du bestämt resmål. Ta en titt på utbudet av träningsresor. Under de senaste åren har det utvecklats en rad olika temaresor med fokus på hälsa och träning; yogaresor, cykelresor, löpning och Friskis&Svettis – och inte minst resor med ViktVäktarna®. Om du tycker det känns överdrivet behöver du inte delta i allt, men se till att det finns enkla möjligheter för dig att träna och äta nyttig mat på din semester.
Även om du väljer en ”vanlig” semester kan du välja att låta det bli en aktiv sådan. Sätt på dig ett par hälsosamma glasögon när du väljer hotell och förvissa dig om att det finns goda möjligheter:

  • Starta varje dag med en morgonpromenad eller en simtur i hotellets pool

  • Låt joggingturer bli ett sätt att se omgivningarna – eller hyr en cykel och se dig omkring.

  • Ta del av hotellets träningsutbud; träningspass, gym.

  • Ligg inte stilla och lata dig hela dagarna, passa på att röra på dig också; ta en långpromenad varje dag, lek med barnen, promenera till lunchrestaurangen, gör en vandringsutflykt eller hyr cykel och ta en långtur på landet.

Maten – en viktig del av resan
Har du eget kök under semestern finns det fantastiska möjligheter att laga och njuta av god och nyttig mat. Botanisera i det spännande utbudet av grönsaker, frukt, kryddor och nya fisksorter. Passa på att njuta av vattenmelon, välmogna frukter och bär, och härligt aromatiska tomater.
Om du bor på all-inclusive-hotell bör du vara lite extra noga med portionsstorlekarna. Skapa dig en överblick av utbudet på buffén och ta bara för dig av det du allra helst vill ha. När vi har mycket att välja på blir det oftast mer på tallriken än vi planerar, det kallas ibland för buffé-syndromet. Ta helst bara en gång, och ät gärna mycket av grönsakerna. Du får en ny chans dagen därpå!

Träning i värmen ökar behovet av vätska – och salt
Semestern ger dig extra tid för träning. Om du tränar varje dag och svettas mycket kan det vara läge att se över vätskebalansen, framför allt om klimatet är varmt och fuktigt. Svetten innehåller både vätska och salt, och när du svettas mycket behöver du fylla på med bådadera – för att kroppen lättare ska ta upp vattnet och för att vätskebalansen ska återställas snabbare.
Sportdryck är ett bra sätt att få i sig både vätska och salter, men de innehåller dessutom stora mängder socker. Lite extra salt på maten, salta pinnar eller saltade nötter hjälper kroppen att ta upp vanligt vatten. Kom ihåg att välja buteljerat vatten om du är utomlands! Se semestern som ett tillfälle att ladda dina batterier på alla tänkbara sätt. Fyll på upplevelsebanken med träning, härliga naturupplevelser, socialt umgänge, kanske lite dans och party – och god mat.

Släck törsten på smart sätt
Det faktum att vi har ledigt från jobbet innebär inte att vi måste dricka alkohol varje dag. Alkoholen ger massor av extrakalorier och påverkar ofta även ätandet.

  • Släck törsten med vatten eller lightläsk. Att dricka vatten varje dag är en bra rutin som hjälper dig att gå ner i vikt. Ta de mer kaloririka dryckerna när du inte är så törstig, då är det lättare att begränsa mängden.
  • Ta gärna ett glas bubbel, det är det minst kaloririka alternativet när det kommer till alkohol – och vad kan kännas mer festligt att skåla i på semestern!?