Hantera sociala situationer

Det finns vissa situationer som är speciellt svårhanterliga när man försöker gå ned i vikt. För många är sociala tillställningar där maten står i centrum mest utmanande. Frestelserna är många och det kan kännas svårt att säga nej.
Publicerad 13 juni 2016

Sociala sammanhang

Du behöver inte isolera dig eller sätta ditt sociala liv på paus bara för att du försöker gå ner i vikt. Så länge du har en strategi för hur du ska hantera matrelaterade situationer när de dyker upp går det utmärkt att kombinera ett socialt liv med viktminskning.

På jobbet

Här utsätts man ofta för kostrelaterade dilemman. Fredagsfikor, restaurangluncher, after work och födelsedagstårtor. Så fort kollegorna ska umgås verkar det kretsa kring mat. Så behöver det förstås inte vara. Med tanke på att hälften av alla svenskar lever med övervikt bör det vara många som välkomnar en möjlighet att umgås på ett hälsosamt sätt. Föreslå en lunch i parken istället för en restauranglunch. Ta med matlådorna ut och sitt på filtar i det gröna. Eller ta initiativet och dra igång en träningsgrupp på jobbet som ett alternativ till after work. Hitta på aktiviteter som vem som helst kan delta i. Ge er ut i löpspåret, boka in er på ett spinningpass eller träffas i gymmet efter jobbet.

Givetvis kan det vara trevligt att fira och unna sig något extra ibland. Följ gärna med på after work men håll dig till ett glas vitt vin och sippa långsamt på det. Därefter kan smaksatt mineralvatten vara ett bra alternativ. Var inte rädd för att verka besvärlig om ni går ut och äter. Be om att få såser och dressingar vid sidan om och byt gärna ut pommes fritesen, potatisgratängen och pastan mot en sallad eller rostade grönsaker.

Privat

Middagsbjudningar, födelsedagsfester, bröllop, barnkalas, midsommar, jul, påsk och helt vanliga fredagar. Alltid är det något som ska firas och även privat kretsar de flesta festligheter kring mat. Då är det viktigt att göra smarta val och planera situationen i förväg. Det handlar inte om att fira födelsedag utan tårta eller gå på middagar utan att dricka vin. Det är dock viktigt att i förväg sätta upp gränser och att hålla sig till dem under tillställningen. En bit tårta eller ett glas vin, sen får det räcka. Ät gärna ett hälsosamt mellanmål innan du ger dig av. Mindre genomtänkta matval görs oftast på tom mage och att fasta före en middag leder med största sannolikhet till överätning.

Omge dig med hälsosamma människor i den mån det går. Både hälsosamma och ohälsosamma vanor smittar nämligen. Har man många överviktiga personer i sin närmaste krets är det betydligt svårare att gå ned i vikt själv. Försök därför få med dig familj, vänner och kollegor på noterna och engagera dem i en hälsosam livsstil. Brukar fikan med vännerna sluta med en latte och en stor kanelbulle? Det är okej ibland men försök även hitta nya sätt att umgås. Testa på en ny träningsform tillsammans, ta långpromenader och ordna middagsbjudningar med hälsofokus.

Säg nej

Många skulle behöva bli bättre på att säga nej, både till sig själv och andra. Det är tillåtet att säga nej till chefen när man har händerna fulla, att säga nej till barnen när man inte orkar leka och att säga nej till sötsuget när man vet att man borde hålla igen. Och givetvis är det tillåtet att tacka nej till mat på sociala tillställningar. Låt sällskapet veta att du försöker gå ned i vikt. Då blir det lättare och mer socialt accepterat att avstå. Att försöka gå ned i vikt är inget att skämmas för, tvärt om så är det en bedrift du bör vara oerhört stolt över.