Har du gått upp ett par kilo?

Vänd bakslag till framgångar med följande strategier
Publicerad 18 juni 2019

Ingen är perfekt. Bakslag och plus på vågen kan drabba vem som helst under resan. Men det är inte själva bakslaget som är det viktiga – det är hur du hanterar det som spelar roll.

Acceptera, sen agera

Om du har gått upp ett par kilo är det lätt att tänka att du förstört din viktminskningsframgång. Sådana tankar kan få dig att tappa det självförtroende du byggt upp och det kan leda till att du beter dig på ett sätt som tar dig längre ifrån dina mål istället för att närma dig dem.

Kanske slutar du att väga dig regelbundet även om det har hjälpt dig längs resan så här långt. Eller så börjar du att hoppa över att registrera det du äter i appen eller hittar på ursäkter för att inte gå på veckans workshop. Om du slutar att ha koll kan en liten viktökning snabbt resultera i en större.

Din plan för att hantera bakslag

För det första, om du tror att du gått upp i vikt se då till att väga dig så fort som möjligt så att du vet vad du ska förhålla dig till och vad du behöver göra. Definitionen av en liten viktökning varierar, men som en tumregel kan det vara dags att agera om du under två veckor (eller kortare tid) gått upp 1,5 kg.

Viktresan går sällan spikrakt neråt utan det är vanligt att vågen ibland visar lite plus. Därför är det bra att redan i förväg vara beredd på att det kan hända och att ha en plan för vad du ska göra när det sker. Ta hjälp av följande tre steg för att skapa en plan för att hantera bakslag på vågen:

 1. Definiera din gräns för viktökning då du ska agera, kan t ex vara 1,5-2 kg upp.
 2. Skriv ner 2 strategier (ta hjälp av nedan) som du ska använda dig av när du når din gräns för viktökning på vågen. Fundera över vilka strategier som du varit hjälpt av förut.
 3. Förvara din plan så att du enkelt kan använda dig av den när du behöver den.

Matstrategier

 • Bestäm dig för att registrera din nästa måltid i appen.
 • Planera tre måltider för kommande vecka.
 • Skriv en inköpslista och håll dig till den när du handlar.

Aktivitetsstrategier

 • Rör på dig lite mer – antingen antal tillfällen under veckan eller hur mycket du är aktiv varje dag.
 • Välj aktiviteter som du tycker är kul.

Mindsetstrategier

 • Uppmärksamma dig själv på om du tänker på ett sätt kring din viktökning som kan göra att du beter dig på ett sätt som kommer att göra att du faller ännu längre ifrån ditt mål. Gör en verklighetskoll av dina tankar för att ta reda på om det är realistiskt att tänka så.
 • Träna på ett dynamiskt mindset genom att fråga dig själv vad du kan lära av detta och vilka förändringar du kan göra för att ta dig framåt på rätt spår.
 • Prata med dig själv som du pratar till en god vän.

Communitystrategier

 • Gå till en workshop under de närmaste dagarna om det är möjligt, även om det inte är på den tid du brukar gå.
 • Dela med dig av din plan för att hantera ditt bakslag till någon och fråga om du kan få följa upp på detta om en vecka och prata om hur det går.
 • Besök community i ViktVäktarna® appen för att få tips och stöd från andra som är i liknande situationer.

När du tror att du gått upp i vikt kan det ta emot att ställa sig på vågen. Att visa sig själv medkänsla har visat sig hjälpa människor under tuffare perioder. Och att ha en plan på plats innan det ens sker ger dig självförtroende att veta hur du ska hantera det för att komma tillbaka på banan.

Det är alltid bra att registrera det du äter, dina aktiviteter och din vikt i appen, oavsett vad. Att kontinuerligt registrera din vikt är det bästa för din viktminskning över tid. Det hjälper dig också att veta om din plan för att hantera bakslag fungerar.