Jul, jul strålande jul?

Är julen verkligen så strålande? Eller förvandlas det sköna julfirandet till att du står och svettas bakom kastrullerna? Om svaret är ja är det dags att ta kontrollen över situationen och skapa den jul du vill ha!
Publicerad 20 november 2019

Julen är en tid för att vila, vara aktiv och att njuta av god mat tillsammans med dom vi tycker om. Det är iallafall så många önskar att det ska vara, men många av oss känner snarare att julen är en högtid fylld av press, höga krav och ångest över hur man ska hantera julmaten. Vi ska nu prata om några nycklar för hur du kan få julen att bli så härlig som du vill att den ska va.

Ett tips som aldrig är fel att påminna sig om är att sänka kraven på dig själv och andra. Vad är viktigast att prioritera? Är det att ha tio olika sorters sill på julbordet eller att hinna umgås med vänner och familj? Om du tycker om att laga mat så planera in i tid för hinna laga det du vill. Och det behöver inte vara överdådigt. Välj ut dina favoriter på julbordet och fokusera på dom så slipper du en stressig julafton. Att planera hjälper dig också att hinna hitta hälsosamma alternativ för ditt julbord, gör gärna en stor härlig sallad med stekt brysselkål, ädelost och apelsin. Eller varför inte en varmrökt laxsallad med potatis. Välj det du gillar och gör det i ny tappning. Det behöver inte alltid se ut som det alltid har gjort. Om du inte vill det förstås. Och om du är bortbjuden och känner att det är svårt att ta kontrollen över maten, så tänk till innan vad och hur du vill äta, kanske tipsa den du ska till om goda hälsosamma rätter, eller erbjud dig ta med något. Att vara medveten om sina beslut och val är en viktig nyckel i att ta kontrollen över en situation.

Som sagt så är julen en tid för att umgås. Ett sätt för det är att vara aktiva tillsammans. Var ute och njut av vintern, åk skidor, skridskor, gör snöänglar, eller åk till badhuset eller till tennishallen. Gör helt enkelt det du tycker är kul att gör det tillsammans. Och kanske räcker tid tillsammans som present för både dig och dina nära och kära?

Så kommer julen bli strålande? Svaret är upp till dig, men vi tror att den kan bli exakt så strålande som du önskar att den ska bli.