Kan elektroniska skärmar göra dig deprimerad?

Alla skärmar som vi omger oss med kan påverka humöret. Här kommer några saker att ha i åtanke för att förhindra deppigheten.
Publicerad 13 december 2018

Det sista du behöver är en oväntad urspårning som gör det svårt att hålla fast vid beslutsamheten när du försöker kontrollera vikten eller leva ett hälsosammare liv. Det är här alla de elektroniska enheterna kommer in.

För de flesta av oss är det en helt normal del av vardagen att lägga tid på smartphones, surfplattor och andra elektroniska enheter. Men det som många inte vet är att för mycket skärmtid kan påverka ditt känslomässiga välbefinnande. ”Man har kunnat koppla skärmtid till oro och depression”, säger Brian Primack, MD, PhD, och chef för Center for Research on Media, Technology, and Health vid University of Pittsburgh. Och inte bara det, forskarna har också hittat några skäl till varför det är så.

 

Närvaro på sociala medier

 

Dr Primack säger att det verkar som om användningen av social medier är den främsta boven, framför allt eftersom de förvränger vår verklighetsuppfattning. Hans forskning fokuserar på vuxna, framför allt personer i åldrarna 19 till 32 år. ”De inser inte alltid hur kraftigt inläggen är vinklade och hur noga folk är med att bara visa upp de allra mest positiva sakerna som händer dem”, säger han. ”Börjar vi jämföra oss är det lätt att vi känner oss otillräckliga. I klartext innebär det att vi kan se ett samband mellan depression eller bristande självkänsla och hur mycket tid som personen i fråga tillbringar på sociala medier.”
Såväl den totala tiden som frekvensen – hur ofta du kollar dina konton – har kunnat kopplas till ökad depression och oro. Ett annat problem är antalet plattformar. Ju fler sociala medieplattformar som du använder (t.ex. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit etc.), desto större är chansen att drabbas av depression, oro och andra negativa känslomässiga problem.

”Ett exempel kan vara om någon lägger två timmar på sociala medier varje dag men gör det på en eller två plattformar. Då löper han eller hon mycket mindre risk att drabbas av depression, jämfört med någon som tillbringar lika mycket tid varje dag men på nio olika plattformar”, säger dr Primack. ”Det är nästan som att förflyttas till högstadiet igen och
försöka bli kompis med nio olika gäng. Om du istället fokuserar på bara ett par grupper blir det lättare att hitta lite mer stöttning.”

Och i fråga om stöttning upptäckte dr Primack också att folk som använde fler sociala medier även kände sig mer socialt isolerade. ”Är man socialt isolerad ökar också sannolikheten för att drabbas av depression och att inte ta itu med sina viktproblem eller annat”, säger dr Primack, som är professor i medicin, pediatrik samt klinisk och translationell forskning vid University of Pittsburgh School of Medicine. ”Att tillbringa mycket tid online kan vara det som hindrar oss från att skapa värdefullare och stöttande personliga relationer.”

 

Sömnstörningar

 

”Oavsett om det handlar om smartphone, surfplatta, dator eller tv kan användningen av en elektronisk enhet sent om kvällen bidra till depression”, säger James Phelps, med. dr och psykiatriker vid Samaritan Health Services in Corvallis, Oregon. Alla elektroniska skärmar avger ett blått ljus som påverkar kroppens naturliga dygnsrytm och stör sömnen.

”Det inverkar på sömncykeln att hålla på med elektronik sent om kvällarna”, säger dr Phelps. För vissa leder sömnstörningarna till att humöret påverkas, och det skulle kunna orsaka eller förvärra oro och depression.

För att se till att skärmarna inte förstör sömnen ska du ta en paus innan du lägger dig. ”Det bästa är att försöka befinna sig i något som ligger så nära naturligt mörker som möjligt i minst två timmar innan du försöker somna”, säger dr Phelps.

Var särskilt uppmärksam på skärmtiden om du har bipolär sjukdom. ”När folk med bipolär sjukdom inte får tillräckligt med sömn, ökar sannolikheten för att de ska få humörepisoder”, förklarar dr Phelps som även är expert på bipolär sjukdom. ”Utan sömn kan de växla mellan maniska och depressiva faser. Sömnen har så stor inverkan att det har visat sig vara en effektiv behandling av bipolär sjukdom att bara lära folk hur viktigt det är med regelbundna sömntider.”

”Är du är en av dem som tycker att brist på sömn påverkar ditt humör, kan de här tipsen hjälpa dig att försöka bibehålla en god nattsömn utan att ta bort de elektroniska enheterna helt och hållet – något som egentligen vore det allra smartaste att göra”, säger dr Phelps.

Om du är orolig över ditt humör kan det vara en god idé att testa att göra en digital detox för se om det kan häva deppigheten.