Mat för utsidan

Vitaminer, antioxidanter, nyttiga fetter och kollagen är vanliga ingredienser i hud- och hårvårdsprodukter. Men välmående hår och hy har mer att göra med vad man stoppar i sig än vilken hudkräm man använder.
Publicerad 23 maj 2016

Varierad kost

Huden och håret utsätts dagligen för påfrestningar i form av solens UV-strålar, föroreningar, tvål, vatten och torr luft. Omega 3, magnesium, zink, järn, antioxidanter och A-, C- och E-vitamin är särskilt viktiga näringsämnen för huden och håret. C- och E-vitamin skyddar mot solens skadliga effekter, A-vitamin kan ha en föryngrande effekt som motverka rynkor och antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna i kroppen. En varierad kost med mycket grönsaker och nyttigt fett säkerställer att man får i sig allt man behöver.

Kollagen

Kollagen är ett fiberprotein som framför allt finns i hud, senor, ben, leder och kärlväggar. Kollagenet binder ihop och ger styrka och fasthet till bindväven i kroppen. 80 procent av huden består av kollagen, som håller den ungdomlig och slät. I 20-årsåldern börjar kollagenet brytas ned samtidigt som kroppens egen produktion minskar. Man får rynkor och huden blir tunnare och förlorar sin spänst. Därför är kollagen en vanlig ingrediens i många skönhetskrämer. Ännu effektivare är det dock att få i sig det via maten. Hemmagjord benbuljong är den bästa källan för detta. I ben och leder finns nämligen en massa kollagen som frisätts i buljongen när de kokas. Satsa även på C-vitaminrika livsmedel som kiwi, citrusfrukter, paprika, broccoli och grönkål. C-vitamin är nödvändigt för att upprätthålla kroppens egen produktion kollagen. Det är också en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot de fria radikalernas åldrande effekt.

Fet fisk

Fet fisk som lax, makrill och sill innehåller stora mängder omega 3-fettsyror som återfuktar hud och hår, lindrar hudproblem och skyddar mot solskador. Fettsyrorna verkar också antiinflammatoriskt vilket är bra då inflammation antas spela en stor roll för hudens åldrande. Dessutom kan de lindra och motverka hudinflammationer som eksem.

Nötter

De flesta nötter innehåller höga halter E-vitamin som kan främja kollagenproduktionen och verka antiinflammatoriskt i kroppen. De är också rika på enkelomättat fett som smörjer huden inifrån och motverkar rynkor. Nötter innehåller dessutom aminosyror, antioxidanter och viktiga mineraler som kalcium, selen och magnesium.

Sötpotatis, morötter och pumpa

Orange mat som sötpotatis, morötter och pumpa innehåller mycket betakaroten, en antioxidant som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Detta har en föryngrande och reparerande effekt på både hud och hår. Och släng inte pumpafröna! De är rika på zink, järn, magnesium och nyttiga fetter som alla behövs för välmående hår och hy. Framför allt zink har förmåga att lindra hudproblem samt ha en läkande och stärkande effekt på både hud och hår. 

För utsidan

Ett havrebad var en vanlig skönhetsbehandling i det gamla romarriket. Det ansågs kunna läka alla möjliga typer av hudåkommor. Och det stämmer faktiskt att havre kan hjälpa mot torr och irriterad hud. I kontakt med vatten bildas en gel som lägger sig som en skyddande hinna över huden. Rör ihop en mjukgörande ansiktsmask genom att mosa en bit mogen banan och blanda med malda havregryn och en skvätt ljummet vatten. Applicera i ansiktet och låt verka 15 minuter. Har man istället problem med eksem eller oren hy kan kallpressad kokosolja hjälpa. Den har antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper samtidigt som den håller hud och läppar mjuka och återfuktade. Kokosoljan kan också reparera skadat och torrt hår, helt utan silikoner, parfym och kemikalier. Fördela i torrt hår och låt verka en stund. Massera sedan in schampo och tvätta därefter med varmt vatten.