Ovanor som kan skapa problem

Många har svårt att gå ned i vikt trots att de huvudsakligen äter en bra kost. Ofta är det ett par små ovanor som sätter käppar i hjulet för viktminskningen. Undvik dessa sju vanliga fällor som kan göra alla dina ansträngningar lönlösa.
Publicerad 21 januari 2016

För lite fibrer

Det bästa sättet att hålla vikten i schack utan att känna sig hungrig är att äta fiberrik mat. Satsa i första hand på lösliga fibrer som är gelbildande. De sväller i magen och bildar en gel som ökar mättnadskänslan, gör att matspjälkningen går långsammare och ger en jämnare blodsockerhöjning. Gelbildande fibrer finns i havre, korn, frukt, bär, grönsaker, linfrön, psylliumfrön och chiafrön.

För lite grönsaker

De flesta grönsaker mättar mycket bra på grund av ett högt innehåll av vatten och fibrer. Fyll upp tallriken med grönsaker eller blanda ut riset och pastan med kokta morötter, ärtor, broccoli eller blomkål. Det är ett effektivt sätt att bli mätt på färre kalorier och samtidigt öka näringsvärdet.

Flytande kalorier

Ta det försiktigt med flytande kalorier i form av läsk, juice, saft, mjölk, sportdrycker och alkohol. De slinker ned snabbt och obemärkt utan att bidra med någon mättnad. Vanligt vatten är den enda vettiga måltidsdrycken. Vill man mellan måltiderna ha något med mer smak är bryggkaffe, te och vatten smaksatt med citron, gurka, bär eller mynta bra alternativ.

Bristande planering

När man kommer hem efter en stressig dag på jobbet finns det ofta varken tid eller ork att börja planera en näringsriktig middag. Då är det viktigt att ha tänkt i förväg och att ha alla ingredienser hemma. Planera därför den kommande veckans måltider under helgen och storhandla en gång i veckan. På så sätt sparar man tid och minimerar samtidigt risken att falla för onyttiga frestelser i affären.

Känsloätande

De flesta av oss äter inte bara för att stilla den fysiska hungern. Mat frambringar positiva känslor som njutning och avslappning och många äter för att finna tröst, stilla oro eller lindra stress. Att äta för att lindra eller förstärka känslor är en mycket dålig vana som är svår att bryta. Bli medveten om vanan och försök hitta ett annat sätt att få utlopp för känslorna. Träna, meditera, ta en promenad, ett varmt bad eller en kopp te när suget slår till.

Småätande

Småätandet i tv-soffan bidrar med helt onödiga kalorier eftersom man då sannolikt redan har fått i sig vad man behöver för dagen. Prova att lägga middagen en timme senare än vanligt. Det kan minska suget och det meningslösa småätandet framför tv:n. Är det under dagen man har svårt att undvika småätande är det viktigt att ha hälsosamma alternativ nära till hands. Råa grönsaker, yoghurt, nötter och frukt kan vara bra att ta till när suget blir för stort.