Pausa i tid - 4 tips för att må bättre i vardagen

Mobiltelefoner, TV, radio och podcasts. Vi lever med ett ständigt surr av information och ibland kan det vara svårt att skala av alla intryck. Hjärnan behöver pauser då och då för att starta om, precis som din dator behöver när den varit igång för länge!
Publicerad 6 oktober 2021

Det är enkelt att stanna hemma om du har förkylningssymptom eller ont i magen, men ofta tvekar vi inför att vila om vi känner att det blivit för stressigt ett tag eller man känner sig nedstämd för att orken tryter för att vi sover dåligt.

Ofta är det ett bra knep att titta på situationen utifrån och in: Vad är det som gör att jag känner såhär och vad kan jag göra annorlunda? I de allra flesta fall har vi själva svaret.

Genom att arbeta med reflektion och ge oss själva tid för återhämtning kan vi bli mer medvetna om oss själva, hur vi fungerar i stressiga situationer och vad vi behöver när det blivit för hektiskt. Ta del av må bra-punkterna nedan som gör det enklare att fånga upp dig själv när tankarna svävar iväg och som ger dig utrymme att känna efter när kroppen behöver vila.

  • Rör på dig! Gå ut och promenera minst 30 minuter per dag, så minskar du inte bara risken för flera sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Du blir dessutom piggare, hinner reflektera och landa i dig själv. Ibland kan det kännas motigt men efteråt är känslan oslagbar!

  • Sov gott! Se till att få minst 7 timmars sömn varje natt. Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Vill du veta mer? Läs om sömn och hälsa hänger ihop här.

  • Lägg bort mobilen då och då! Sociala medier kan ibland få oss att känna oss stressade och otillräckliga. Du är bra som du är och du är värd en paus!

Ta hand om dig och lyssna på din kropp, den ska vara din bästa kompis livet ut!