Så firar du en vit jul – för hälsans skull

Här tipsar vi på ViktVäktarna® om hur du kan fira en god – och alkoholfri jul.
Publicerad 4 december 2019 | Uppdaterad 1 december 2022

Julen är en högtid som ofta förknippas med alkohol, och många kan nog hålla med om att det kan bli för mycket ibland. Det finns många fördelar med att skippa alkoholen helt under julen. Här tipsar vi på ViktVäktarna om hur du kan fira en god – och alkoholfri jul.

För oss på ViktVäktarna är det viktigt att du kan fortsätta njuta samtidigt som du går ner i vikt. Julen kan dock göra programmet lite knepigare att fullfölja. En stor bov i dramat är ofta att alkohol är inblandat under firandet. Kanske är alkoholen något som du kan tänka dig att avstå från? Det kan göra gott för både hälsan och umgänget. 

Drick inte upp din middag

Genom att planera dina måltider är det inga problem att unna sig ett glas vin eller en öl då och då med ViktVäktarnas flexibla program. Men blir det för mycket kan en hel måltid drickas upp av bara alkoholhaltiga drycker, vilket gör det svårt att minska eller behålla midjemåttet om det händer för ofta. Ur ett hälsoperspektiv behöver man också fundera på hur ofta och mycket man dricker. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst en dl alkohol per dag för kvinnor och högst två dl per dag för män. 

Satsa på en alkoholfri jul 

En alkoholfri jul är ett alternativ som smakar minst lika bra och håller hälsan under kontroll. Känns det jobbigt? Det är ingen fara, för det är enklare än vad du tror att fira en vit jul.

Många bryggerier producerar nämligen alkoholfria alternativ som liknar ”originalet” i både smak och doft. Ta bara den alkoholfria julölen som finns i oändligt många upplagor och kan kombineras väl med just ditt julbord. 

Men kommer jag inte att känna mig utanför om jag inte dricker alkohol tänker du? Nej, det behöver du inte. Spritkulturen är i viss mån etablerad under de svenska jularna, men det trendar mer och mer mot alkoholfriare tillställningar. Det är en positiv trend som bidrar till en mer stämningsfull jul.

6 tips för en vit jul:

  • Alkoholfri öl och vin är bra alternativ men se upp för alkoholfri cider som innehåller mycket socker.
  • Belöna dig själv! Det kan kännas svårt att fira en vit jul, därför kan en present till dig själv fungera som en morot för att hålla igen.
  • Ha tålamod och håll ut. Julen kan kännas lång, men firas bara under några dagar.
  • Passa på att knyta tätare band med dina barn. All forskning visar nämligen på att måttligt berusade föräldrar blir mindre lyhörda för barn och som vi alla vet är ju julen främst till för dem.
  • Ifrågasätt alkoholkulturen om du känner dig tvingad att dricka. Var tydlig mot personerna du tillbringar julen med och säg till att du kommer vara nykter under hela julhelgen.
  • Våga be om stöd om du känner att alkoholsuget tar över. Det är det familj och vänner är till för. Det finns även hjälp att få på Alkohollinjen.