Så påverkar tacksamhet din vikt och din hälsa

Använd denna enkla teknik för att bli gladare, hälsosammare och mentalt redo för att vända bakslag till framgångar.
Publicerad 29 maj 2019

Ibland känns det som att saker i livet bara går fel. Det kan vara allvarliga saker som att förlora jobbet eller att bli sjuk. Men det kan också vara mindre saker såsom att slå i tån eller slå sönder ett glas. Om flera motgångar inträffar samtidigt kan du komma på dig själv med att fokusera på allt som går fel och bortser då från allt bra som finns i ditt liv.

Att regelbundet medvetandegöra för dig själv alla de bra saker som finns i ditt liv kan öka din tacksamhet. Detta kan leda till att du gör hälsosammare val och ökar din förmåga att hantera bakslag vilket gör stor skillnad för din viktminskning, din hälsa och din glädje. Så här fungerar det.

Uppskatta fördelarna

Att vara tacksam handlar om att uppmärksamma allt bra i ditt liv och att vara tacksam för det som händer både i stort och smått. Forskning visar att om man tar sig tid att öva på att vara tacksam så ökar det ens glädje och det är vetenskapligt bevisat att gladare människor gör hälsosammare val.

Dessutom visar studier att tacksamhet förbättrar människors förmåga att hantera utmaningar och klara av motgångar samtidigt som det leder till att man blir mer nöjd med sitt liv, blir mer optimistisk och känner ett ökat välbefinnande. Tacksamhet kan även förbättra ens relationer och stärka känslan av samhörighet och dessutom hjälpa oss att få bättre kvalitet på sömnen.

 

3 bra saker

Hur kan du utnyttja tacksamhetens kraft? En mental övning på 5 minuter kan hjälpa dig. Att använda sig av övningen ”3 bra saker” kan hjälpa dig komma ihåg att reflektera över allt bra som händer under en dag vilket i sin tur påverkar dina känslor så att du känner dig tacksam. Välj ut tre dagar under kommande vecka då du ska gå igenom dessa tre steg:

  1. Tänk på 3 bra saker som hänt dig det senaste dygnet. Det kan vara något litet som att du hörde din favoritlåt på radion, eller något stort som att du ska på semester.
  2. Skriv ner varje sak och beskriv det så detaljerat som möjligt. Tänk på var det hände, vilken tidpunkt under dagen var det, vad du hade på dig, vem som var där med dig etc.
  3. Utvärdera. Observera hur du kände dig både under tiden du upplevde den här bra saken, men även hur du kände dig efteråt.

Beroende på vad som händer i ditt liv just nu så kan det ibland kännas omöjligt att komma på 3 bra saker. Men kom då ihåg att det kan vara något verkligt litet, men som ändå har betydelse för dig såsom att drack en kopp av ditt favoritkaffe. Fortsätt att öva på den här 5-minuterstekniken under kommande veckor så kommer du snart att märka att det går av sig själv. Och nej, det betyder inte att dåliga saker inte kommer att hända, men ditt perspektiv kommer att göra dig bättre rustad att kunna hantera allting som kommer i din väg.