Så tar du hand om dig själv under storhelger och högtider

Om du känner dig stressad av alla förberedelser är det extra viktigt att prioritera in tid för att ta hand om dig själv.
Publicerad 18 december 2019 | Uppdaterad 5 december 2022

Förberedelserna inför högtider som t.ex. jul och påsk kan upplevas väldigt hektisk och stressig. När tiden inte räcker till är det oss själva vi prioriterar bort först. Det kan innebära att vi släpper våra hälsosamma rutiner och gör sämre matval, slutar regga i appen, hoppar över träningspass och sover mindre. Det är därför smart, inte själviskt, att sätta gränser och prioritera egentid så att du kan ge dig själv det du behöver.

Tänk på hur instruktionerna lyder vid nödläge under flygning. Du ombeds att först sätta på din egen syrgasmask för att därefter kunna vara behjälplig till andra. Så borde det vara i övriga livet också. När vi tagit hand om oss själva är vi bättre rustade för att hjälpa andra. Ta hjälp av våra 7 tips för att ge dig själv viktig egentid:

1. Kombinera nytta med njutning

Ta en kvällspromenad, landa i nuet och få frisk luft och motion samtidigt.

2. Njut av naturen
Planera in en långpromenad i skogen under ledigheten för att stressa ner. Ta med hela familjen!

3. Upplev JOMO (joy of missing out)
Bara för att du är bjuden på fest betyder det inte att du måste gå. Bestäm vilka inbjudningar som är viktiga för dig och tacka nej på ett vänligt sätt till de du inte känner för att gå på.

4. Gör något du mår bra av
Boka in en massage eller ett frisörbesök. Eller stanna hemma och läs en bok eller ägna dig en stund åt en hobby du har.

5. Tidig kväll
Gå och lägg dig 30 minuter tidigare än du brukar eller använd de minuterna till att koppla av med en stunds yoga, meditation eller ta en varm dusch.

6. Ta en paus från släkten
Ta en halvtimmes tid för dig själv om du har övernattningsgäster. Dina gäster kommer säkert också att uppskatta pausen.

7. Tänk på allt som du är tacksam för.
Det kan hjälpa dig att fokusera på de bra sakerna oavsett hur stressig din dag känns.

Ditt välmående är viktigt

Det är vanligt att känna sig en smula skyldig eller till och med oförskämd när man väljer att fokusera på sig själv och ge sig lite egentid. Men kom ihåg att ditt välmående är viktigt och din familj och dina vänner är också måna om dig.