Så undviker du att småäta när du jobbar hemifrån

Är det svårt att låta bli att småäta när du jobbar hemifrån? Vi förstår dig! Skafferiet finns alldeles för nära till hands och tristessen kryper sig lätt på. Här kommer några tips som kan hjälpa dig.
Publicerad 25 mars 2020

 

Håll dig till din vanliga rutiner när det gäller mat och raster: Fundera på hur dina rutiner ser ut i vanliga fall och försök hålla dig till det.

Förbered bra val: Ta dig tid att förbereda lite nyttiga mellanmål som du ställer längst fram i kylskåpet så att du ser dem. Förbered nästa mellanmål så att du inte behöver förbereda  något när du redan är hungrig eller sugen, då är det lätt att göra sämre val. Försök att göra dina mellanmål eller snacks lite lyxiga, som att sätta frukt på tandpetare, eller bara skära äpplet i klyftor istället för att äta det rakt upp och ner. Kanske passar det att dippa frukt i lite grekisk yoghurt eller kvarg? Mums!

Ändra något: Fundera på om du kan förändra något hemma beroende på vad som händer när äter du av stress eller uttråkning. Det kan göra det lättare att motstå nästa gång. Vad skulle hjälpa dig mest? Du kan till exempel se till att inte ha vissa saker som kan locka dig hemma, eller se till att tillgång till bra mättande alternativ (som grönsaksstavar), kanske rentav vid skrivbordet eller färdigt i kylen. 

Gör en analys: När suget inte går att motstå – vilket kan vara stressande i sig – gör en analys av anledningarna till ditt sug. Är det dålig sömn som gör dig mer sugen än vanligt? Det här hjälper dig att komma på bra lösningar, till exempel undvika oroande nyheter innan du lägger dig, eller att sätta ett alarm för att ta lunchrast varje dag. 

Ta rast och byt miljö (i den mån du kan!): Tristress är din kropp som försöker säga till dig ”gör något!” Sån tur är, är det i det flesta fall inte den enda lösningen att äta något. Ta istället en 15 minuters rast från det som gör dig frustrerad. Gå utomhus och ta lite frisk luft, skriv lite med en vän, eller spela lite spel på din telefon. En stunds distraktion kan göra susen och förebygga en oplanerad tur till skafferiet. 

Småätande är inte ett tecken på att du misslyckats: Hälsosamma matrutiner påverkar ditt mående både fysiskt och psykisk. Om du har en dålig dag och vill njuta av några Ahlgrens bilar, låt det vara så och nedvärdera inte dig själv för att du inte kunde stå emot. En enstaka måltid är inte det som påverkar i det långa loppet.