Sju bra vanor

Det finns de som bantar sig igenom hela livet. Och så finns det de som verkar ha sina sunda vanor i ryggmärgen.
Publicerad 9 november 2015

Det finns de som bantar sig igenom hela livet. Och så finns det de som verkar ha sina sunda vanor i ryggmärgen. För vissa människor verkar det så enkelt och naturligt att leva hälsosamt, att de inte ens tänker på det. Så – vad karakteriserar en livsstil för långsiktig hälsa?

 

Sju goda vanor som gör dig ”fit for life”:

 

1. Banta inte
Ät hälsosamt och sunt, ha en klok och förnuftig relation till maten. Ät för att din kropp behöver energi, protein, vitaminer och andra näringsämnen, hjärtvänligt fett och fibrer från grönsaker och frukt

2. Hitta sätt att röra på dig – som du gillar och tycker är kul.
Njut av din kropp som ett fantastiskt instrument och som en källa till glädje och lust. Din kropp är din viktigaste och bästa vän. Ta hand om den och ge den vad den behöver: att röra på sig regelbundet lägger grunden för din hälsa – prova dig fram till en motionsform som du och din kropp gillar och ser fram emot. Du måste inte älska det första gången du provar, men om du inte ser fram emot träningen den fjärde eller femte gången så är det dags att testa något annat.

3. Sov ordentligt
God sömn är grundläggande för hälsan och för en sund vikt. När du sover återhämtar sig kroppen och hjärnan och laddar om för nästa dag och kommande utmaningar. Prioritera dina sömnvanor så att du ger hela dig en möjlighet att vila, bearbeta intryck och få ut optimalt av din träning. De flesta behöver sova 7-9 timmar per natt.

4. Fuska och njut!
Var inte för sträng mot dig själv – passa på att leva också! Livet är för kort för att inte njutas. Gör det du mår bra av. Tillåt dig att njuta av god mat – inom ramarna för hur mycket energi du behöver totalt sett.

5. Prioritera din träning
”De som tror att de inte har tid med fysisk aktivitet måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom.” Uttrycket myntades av Dr. Edward Stanley som levde på 1800-talet – förmodligen är det ännu mer sant nu än det var då, men det är fortfarande väldigt många som inte insett att vi behöver röra på oss för att må bra och hålla oss friska.

6. Ät frukost
Frukosten lägger en stabil bas och sätter agendan för hela dagens matvanor. Lägg en bra grund med protein från mjölk, fil, yoghurt eller ägg. Lägg till fullkorn och någon frukt eller grönsak, så får du energi för förmiddagen och näring som din kropp behöver.

7. Umgås med människor som stöttar dig
Gör det du gillar och gör saker som får dig att skratta. Umgås med personer som får dig att må bra. När man gör en livsstilsförändring behöver man stöd från omgivningen. Be din partner om stöd, hitta det hos en vän eller kollega.

 

Hitta din livsstil för långsiktig hälsa så kommer din vikt att stabilisera sig på en sund nivå och du kommer aldrig mer att behöva kämpa.