Skötselråd för levern

Att det skulle gå att avgifta kroppen med hjälp av fasta och detox-kurer är rent nonsens. Kroppen är själv utrustad med ett sofistikerat reningssystem, framför allt lever och njurar, jobbar ständigt med att göra sig av med ämnen som den inte behöver.
Publicerad 26 januari 2016

Leverns varierande roll

Levern har en rad olika funktioner i kroppen. Den reglerar ämnesomsättningen och blodsockernivån, lagrar socker, fett och vitaminer, renar blodet och tar hand om slaggprodukter och gifter. För att hålla kroppen fräsch på insidan bör man hålla sig borta från detox-kurer och istället se till att kroppens naturliga reningscentral är frisk och välfungerande. Detta gör man bäst genom att underlätta leverns arbete och undvika saker som alkohol, socker och alltför mycket fet mat.

Fettlever

Levern är ett mycket förlåtande organ som kan läka sig själv, men även den har sina gränser. Fettlever innebär att för mycket fett ansamlas i levercellerna. Övervikt är den absolut vanligaste orsaken till fettlever, men även överdriven alkoholkonsumtion och insulinresistens ökar risken avsevärt. Det är ett mycket vanligt hälsoproblem. Uppskattningsvis 70 % av alla med övervikt och diabetes typ 2 lider, oftast ovetandes, av icke-alkoholorsakad fettlever. I USA beräknas runt 30 procent av hela befolkningen vara drabbad av. Tillståndet i sig är vanligtvis ofarligt och levern läker och återfår normal funktion när man går ned i vikt. Minskar man inte i vikt kan dock tillståndet utvecklas till allvarligare sjukdomar som till exempel skrumplever.

Skötselråd

  • Ät vitlök, lök, broccoli och andra svavelinnehållande livsmedel eftersom de kan öka leverns avgiftningsförmåga.
  • Börja dagen med ett glas citronvatten. Det finns studier som tyder på att citron kan stärka leverns avgiftningsförmåga. Det är förvisso ett omdiskuterat påstående, men det skadar hur som helst inte med lite extra vatten eftersom det underlättar leverns avgiftning.
  • Ett glas vin då och då är bara bra för hälsan, men en alltför stor konsumtion belastar levern som är ansvarig för nedbrytningen av alkohol i kroppen.
  • Stora mängder fruktos kan, precis som alkohol, vara skadligt för levern. Fruktos kan bara tas upp av levern och omvandlas i större utsträckning än glukos till fett. Vår största källa till fruktos är vanligt socker, som består ungefär till hälften av fruktos. Men även sötade drycker och olika typer av fruktossirap är vanliga källor. Fruktosen som finns i frukt är dock inget problem eftersom det är svårt att få i sig några större mängder.
  • Undvik så gott det går kroppskontakt med kemikalier i rengöringsprodukter, insektsmedel, impregneringssprayer och liknande. Även så kallade cykliska silikoner, som ibland används i ansiktskrämer, hudlotion, deodoranter och hårsprayer, kan vara skadliga för levern.
  • Var försiktig med kosttillskott som innehåller extremt höga doser av det verksamma ämnet. Det finns även många örtmediciner som har sammankopplats med leverskador. Ta ingenting om du inte vet exakt vad det är.