Skynda långsamt med din viktnedgång

Om du går ner för mycket i vikt för snabbt kommer du troligtvis att upptäcka att du är tillbaka där du började efter ett tag.
Publicerad 28 november 2017

Det beror på att hetsbantning är kontraproduktivt medan en långsam och stadig viktminskning, precis som sköldpaddan i den berömda fabeln, vinner i det långa loppet. När det gäller viktminskning är snabba resultat sällan bäst. 

En sansad viktminskning innebär däremot att man slipper de fallgroparna. Hur sansad bör man då vara? Studier visar att efter de första veckorna uppnår man en hållbar, långsiktig viktminskning om man går ner mellan ett halvt och ett kilo i veckan. Den takten hjälper dig att få tid att utveckla kunskap och ändra dina vanor på ett sätt som är nödvändigt för att behålla din vikt i framtiden.

Varför störtdykning ofta slutar med en krasch

Men, alla dessa superdieter som det skrivs om hela tiden då? De flesta av dem drar in på kolhydrater och i början rasar man snabbt i vikt på grund av att kroppen förlorar vätska, påpekar professorn i hälsovetenskap Jack Osman. ”Det tar ett tag att sätta fett i rörelse”, förklarar han. ”Fettets funktion är att lagra energi som buffert i händelse av brist på föda vilket gör att fettcellerna inte gärna släpper ifrån sig sitt lager”.

Många trendiga dieter är väldigt energisnåla, de ger dig så lite kalorier som möjligt. Att drastiskt skära av energiintaget leder ofta till en jojo-effekt eftersom kroppen reagerar på den kraftiga kalorirestriktionen och det blir svårare att hålla det över tid. 

Det händer inte över en natt

Du gick inte upp i vikt över en natt, så det är orealistiskt att tro att du kan förlora övervikten snabbt. Att skynda långsamt genom att följa ett balanserat kostprogram som innehåller en sund blandning av livsmedelsgrupper är det bästa sättet att förlora fett, anser ViktVäktarnas® näringsrådgivare Emma Stirling. ”När du går ner för fort sker det mest på bekostnad av din vätskebalans och din muskelmassa, vilket är precis vad du inte vill bli av med”, förklarar hon.

Ytterligare en allvarlig risk med att radikalt minska antalet kalorier är att din diet högst sannolikt saknar många viktiga näringsämnen. Det kan också leda till hetsätning, särskilt om man redan tidigare har tendenser till denna ätstörning, eftersom saker man inte får äta kan bli fullständigt oemotståndliga.

Att istället inkludera ett stort utbud av livsmedel i ett kostprogram uppmuntrar folk att hantera ”problematisk mat” genom att ta mindre portioner istället för att frossa i sig dem i smyg.

Studier visar också att ju snabbare man går ner, desto snabbare går man upp igen. Å andra sidan är motsatsen också sann: Enligt studie av Guldmedlemmar efter 5 år har 20% behållit sin målvikt och 70% väger fortfarande mindre än när de först gick med i ViktVäktarna. Så om du vill bli en av dem, simma lugnt!

Håll vikten borta

Att gå ner i vikt kräver mer än bara mindre mat: du måste ändra ditt beteende om du inte vill gå upp igen. De mest framgångsrika har ingen särskild ’diet’, de har en plan.