Sluta röka utan att gå upp i vikt

Att sluta röka eller snusa utan att gå upp i vikt kan vara en riktig utmaning. Många drar sig för att sluta röka av rädsla för att lägga på sig kilon. Men med ViktVäktarna får du hjälp med hälsosamma mat- och motionsvanor samtidigt som du fimpar.
Publicerad 13 september 2017

Därför går du upp i vikt när du slutar röka: 

  • Smaklökarna återfår sin kraft och allt smakar bättre. Detta kan såklart leda till att du får ökad aptit och äter mer. Då är det lätt hänt att du går upp i vikt som en följd av ditt försök att sluta röka.
  • Ämnesomsättningen minskar. Du kan få svårare att förbränna energin i kroppen.
  • Vanan att alltid föra handen med cigaretten till munnen kan leda till att du stoppar onyttigheter i munnen istället.

Ha en plan!

Bygg upp en beredskap. På samma sätt som med viktminskning generellt. Väv in sluta röka strategin i din viktminskningsplan! Få kontroll på dina matvanor och hitta sunda alternativ när suget pockar på så att du inte går upp i vikt när du vill sluta röka:

Stå ut!

De två första veckorna kan bli de tuffaste. Ofta är ångestkänslor som uppstår när du försöker sluta röka borta efter två veckor. Så fokusera på att hantera dessa den första tiden. Då är mycket vunnet. Våga sedan lita på att en sund kost hjälper dig att må bra även mentalt!

Fokusera på de positiva effekterna!

När du lägger om kosten och börjar träna regelbundet kommer du må bättre, få en friskare kropp och minska risken att gå upp i vikt. Till det högst rimliga priset att sluta röka för gott!

De positiva effekterna av motionen kommer gradvis minska impulserna att vilja ha snabba kickar i form av nikotin eller onyttig mat.

Förbered dig!

Förbered dig för att sluta röka genom att skaffa kunskap och motivation. Vi ger dig 5 tips på hur du kan förbereda din sluta röka-resa redan idag:

1. Rensa ur skafferi och skåp på godsaker. När suget faller på är det lätt att ta något mindre nyttigt alternativ i förbifarten och då gäller det att vara förberedd.

2. Köp hem mellanmål du gillar och ha dessa i beredskap under dagen, de hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivå. Bra mellanmål kan vara nötter, vindruvor, minimorötter eller äppelbitar.

3. Handla hem grönsaker eller frukt. Lägg till grönsaker till maten eller en extra frukt till mellanmålet. Genom att lägga till grönsaker får du mer att tugga på och håller dig mätt längre.

4. Köp en bra vattenflaska och vänj dig vid att dricka mycket vatten. Vatten minskar både sötsug och hungerskänslor.

5. Börja fundera och planera för hur du kan få in mer motion i vardagen. Kanske kan du redan nu börja gå av en hållplats innan eller ta trapporna istället för hissen på jobbet.

En mycket rekommenderad bok är “Äntligen icke-rökare - det enkla sättet att sluta” av David Carr.