Smarta belöningar

En stark motivation är grunden för att lyckas uppnå sina mål på alla plan i livet. Belöningar är en viktig del i att skapa motivation och behålla den i både upp- och nedgångar.
Publicerad 9 november 2015

Samtidigt visar studier att belöningar ofta är förknippat med dåligt samvete och ångest, särskilt hos oss svenskar. Kanske är det dags att tänka om när det gäller belöningar och vad det innebär att unna sig.

Vardagsunnande
Naturligtvis är det viktigt att belöna sig själv och fira sina framgångar i livet. Och självklart ska man unna sig lite extra i vardagen ibland. Det gäller dock att hitta en rimlig frekvens på unnandet och njuta till fullo av dessa speciella tillfällen. Ett slentrianmässigt vardagsunnande skänker sällan någon större njutning. Fredags- lördags- och söndagsmys har blivit en självklar del av vardagen varje vecka. Därtill kommer diverse födelsedagar, semestrar, högtider, kanelbullens dag, våffeldagen, fettisdagen och så vidare. Det finns alltid anledning att fira och belöna sig själv lite extra. Men njuter vi verkligen av det?

Olika typer av belöning
Belöningar är alltför ofta synonymt med sötsaker och onyttig mat. Det skänker förvisso tillfällig njutning men sätter samtidigt käppar i hjulet för ens långsiktiga mål. Det kan tyckas paradoxalt att det man anstränger sig så hårt för att undvika plötsligt blir något man belönar sig själv med. Vill man verkligen ha den där kakan så ska man givetvis ta den och njuta av den ordentligt. Först bör man dock fråga sig själv om det verkligen är det bästa valet på sikt. Ibland kan det vara det, men många gånger leder det snarare till dåligt samvete och en känsla av misslyckande. Då är det bättre att välja belöningar som ligger i linje med ens målsättningar. Unna dig god och hälsosam mat som verkligen är välgörande, inte bara för stunden. En massage, ett långt bad, lite extra egentid eller en uppfriskande promenad i naturen är ofta mer njutbart än sötsaker där njutningen försvinner i samma stund som sista tuggan är svald. Eller varför inte sätta guldkant på vardagen med lite extra lyx och kvalitet? Unna dig en riktigt fin flaska vin istället för ett extra glas, en utsökt chokladpralin istället för några extra rutor mjölkchoklad eller en hälsosam och vällagad frukost istället för en extra macka på morgonen. Då är det lättare att göra belöningarna till stunder av fullkomlig njutning, utan ett pockande samvete.

Planera belöningarna
Det är alltså inget fel i att unna sig något extra ibland, de är tvärt om viktigt för att hålla motivationen uppe. Men för att komma bort från spontana, matrelaterade belöningar krävs det planering och en dos självdisciplin. På samma sätt som man sätter upp målsättningar och planerar för hur man ska nå dem bör man också planera in sina belöningar, stora som små. Bestäm på förhand vad som ska uppnås och vad belöningarna ska bestå av. Det kan vara allt från resor till att hitta på något roligt med familjen till en lång sovmorgon - eller en härlig efterrätt som du verkligen har längtat efter och därför kan njuta av till fullo.